Nord och Syd överens om att sluta fred

Under fredagen den 27e april hölls möten mellan Nord- och Sydkorea där man skulle diskutera bl.a. fred på halvön.

Det var ett historiskt ögonblick när Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under fredagen den 27e tog steget över DMZ och mötte den Sydkoreanska presidenten Moon Jae-In. Det var första gången som en Nordkoreansk ledare har besökt Sydkorea. Förutom Kim så var även hans syster och fru på plats under dagen. Moon frågade Kim om när det var dags för honom att besöka grannlandet, och fick då gå över gränsen till Nordkorea i en gest som inte var planerad på förhand. Det var i gränsstaden Panmunjeom som de två ledarna och deras delegationer möttes för att diskutera framtiden med fred på den koreanska halvön.

Under förmiddagen på fredagen så kom då beskedet när både Kim och Moon höll tal där de presenterade lite av vad de hade pratat om. Som det kom fram att man vill avsluta Koreakriget som aldrig officielt avslutats sedan det startade i Juni 1950. Nord- och Sydkorea kan dock inte skriva fredsavtalet själva då både Kina och USA behöver skriva under avtalet, därav förhoppningen att det blir under året.

Andra saker som kom fram under mötet var att president Moon kommer att besöka Pyongyang. Man var även noga med att påpeka att det är dags igen för splittrade familjer att få chansen att träffas och få komma till den hemstad där man levde innan kriget.

Källa: 1, 2, 3, 4

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av