[KRÖNIKA] Age of Youth

Det är ovanligt att Sydkoreanska TV-dramer visas mer än en säsong. De går ett antal förutbestämda avsnitt och sedan är det slut och hur mycket vi än längtar efter del 2 så blir det inget med den saken. Men ibland händer det. ”Age of Youth” (aka ”Hello, My Twenties”) som kom förra året har nu haft avslut på sin andra säsong.

Jag var till en början ytterst tveksam till om jag skulle lägga ner tid och titta på den. Dramat visades på en av de ”mindre” kanalerna, JTBC, och jag kände inte till några av skådespelarna, förutom de båda popstjärnorna Ryu Hwayoung (ex- T-ara) och Han Seungyeon (KARA). Dessutom verkade handlingen inte vara särskilt märkvärdig (fem tjejer i 20-års åldern som delar lägenhet och studerar på college). Jag minns inte längre varför jag överhuvudtaget började se den, men jag är glad att jag gjorde det.

De fem tjejerna har väldigt olika personligheter. En av tjejerna är blyg och tystlåten, en annan är pratsam och livlig, medan en tredje har ett hett temperament samtidigt som hon är väldigt omtänksam osv. Det ovanliga är att de också gett dem karaktärsdrag som uppfattas som mer negativa. En ”ljuger” lite väl mycket, en livnär sig som älskarinna åt rika män och en är så beroende av sin pojkvän att han kan behandla henne riktigt illa och hon förlåter honom ändå osv.

Även relationen till killar skiljer sig åt mellan dem. När serien börjar möter man både singlar, nykära och de som redan har en pojkvän eller en kompisrelation med en kille. Hela spektrumet finns med, men den romantiska komponenten har inte lika stor plats som i traditionella k-dramer och inte alla relationer slutar lyckligt.

Förutom en blandning av romantik och vänskap så är dramat kryddat med mysterier. I första säsongen kretsar handlingen och mysteriet kring ett ”spöke” som en av tjejerna påstår sig se. De blir övertygade om att ”spöket” är där p.g.a. ett dödsfall som är relaterat till någon eller några av dem. Och i andra säsongen dyker det upp ett hotfullt brev som är addresserat till deras lägenhet, men brevet har inte bara en okänd avsändare utan också en okänd mottagare. Mot slutet av de båda säsongerna liknar det periodvis snarare en ”våldsam” thriller.

Men mellan de både säsongerna kom ”schampoogate”. När Hwayoung för några år sedan lämnade T-ara uppstod rykten om att hon skulle ha blivit mobbad, men efterhand har det visat sig ha varit en mer komplicerad situation, där också hennes eget beteende har kritiserats. Bl.a. har det framkommit att hon kallade de äldre och hårt arbetande frisörerna för schampoo (t.ex. kunde hon säga: ”Kom Schampoo så går vi”). Hon försvarade sig med att det var sagt med glimten i ögat, men flera som jobbat med henne hävdade att hon sagt det nedlåtande och att de blivit kränkta. Och då en av sponsorerna till serien var en skönhetssalong så hotade de med att dra sig ur om inte Hwayoung togs bort. Resultatet blev att hon i säsong 2 bara är med i två avsnitt.

Eller? … JTBC påstod att det redan från början var planerat att hon inte skulle medverka i säsong 2 eftersom historien om Hwayoungs karaktär var färdigutvecklad. Det som talar mot detta är att man snarare blivit intresserad av hur det skulle gå för henne. Men om ”schampoogate” gjorde att de plötsligt tog bort henne skulle de verkligen skriva ett nytt manus? Att man inte bara bytte ut Hwayoung mot en annan skådis talar för att JTBC:s förklaring var sann.

Men byter man verkligen ut en skådis och låter rollfiguren vara kvar? Faktum är att man gjorde det. Park Hyesoo som spelat den blyga och försynta tjejen gick vidare till huvudroller i dramor i de större kanalerna och istället för att ta bort den karaktären så fick istället Ji Woo spela den rollen. Hon gjorde ett bra jobb, men passade inte in lika bra i rollen. Park Hyesoo var naturligt blyg vilket bl.a. ledde till muntra skratt under intervjuer (hon pratade i verkligheten lika försynt och blygt som rollen hon spelade).

Tyvärr slutade inte ”problemen” med skådisarna där. I säsong 2 var det tänkt att Onew (SHINee) skulle spela en viktig roll och man hade påbörjat inspelningen med honom och hunnit släppa teasers när han blev anklagad för att ha sex-trakasserad en kvinna på en nattklubb. Visserligen sparkade inte JTBC honom p.g.a. detta, men SM-Entertainment ville få bort honom från offentlighetens ljus tills skandalen var ”över”, så han ersattes av Lee Yoojin.

Dramat fick dessutom kritik för hur det hanterade HBTQ-frågor. Det finns en lesbisk underton i båda säsongerna och i den första är det Hwayoung och Seungyeon som till en början avskyr varandra, men utvecklar en känslomässig närhet som man dock är dålig på att förklara och utveckla. De t.o.m. kysser varandra (även om scenen inte är ett uttryck för romantik utan för fientlighet), men jag tror att manusförfattarna snarare försökte beskriva vänskap än romantik. Även vänskap kan förstås innehålla närhet, omsorg och svartsjuka som liknar romantiska känslor.

I säsong 2 är kritiken mer välberättigad. Den nya tjejen som flyttar in i lägenheten när Hwayoung lämnar dem presenteras som steroetypiskt lesbisk (kort hår, färglösa kläder och använder aldrig kjol) och möts dessutom av homofoba kommentarer. De verkar vilja introducera en homosexuell tjej, men några avsnitt fram i dramat så är hon plötsligt heterosexuell och klär sig i kjol. Det enda som blir kvar av det lesbiska temat är hennes f.d. flickvän/kompis som det förmodligen är tänkt att man ska uppfatta som lesbisk (inte helt klart på den punkten heller). Varför hade man med den här ”nästan-lesbiska” tjejen i serien? Ville man förmedla att de som enligt traditionella fördomar ser ut att vara lesbiska inte behöver vara det? Eller vågade man helt enkelt inte löpa linan ut?

Men bortsett från alla kontroverserna är det en bra serie där man blir intresserad av hur det ska gå för de olika karraktärerna. En av de minnesvärda sakerna är att de båda pop-stjärnorna Seungyeon och Hwayoung är riktigt duktiga skådisar. Många av avsnitten följs också av ”intervjuer” med de olika ”rollfigurerna” vilket är orginellt och bra gjort. Den romantiska relation jag blivit mest intresserad av är den som börjat som en kompisrelation, men där i alla fall killen visat tecken på att vara förälskad medan den ”flamsiga” tjejens känslor är något svårtolkade. Jag längtar redan efter säsong 3 och hoppas att den relationen leder till ”lycklig kärlek”.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av