[KRÖNIKA] 17 låtar som gjorde mitt 2017

Gott nytt år! Första dagen av 2018 avklarad. 1a gills knappast då jag mest sov (missade både soluppgång och solnedgång) och hann bara trycka en svettig vegetariana innan det var dags att gå och lägga sig igen. Men nu- nytt år, nya tag! Började att ta mig an den svåra uppgiften att sammanfatta mitt kpop-år utifrån mina favoritlåtar 2017 på Spotify samt sparade musikvideos på Youtube. Jag bestämde mig för att få ner listan till 17 låtar som kom ut 2017 och som jag lyssnat sönder, har något starkt minne till eller tappade andan till vid första lyssningen. Då kör vi.

박재범 Jay Park – Me Like You

Min mest spelade låt under 2017. Ska se honom i London i februari och kommer grina eller svimma innan någon hinner säga ”I need a Cha Cha beat boy”.

Loco(로꼬) – DA DA DA (Feat. Hoody)

Vi fortsätter på AOMG-temat. Locos album ”Bleached” tog mig med storm. Otroligt svårt att bara välja en låt från plattan men bestämde mig tillsist för ”Da da da”. Älskar den.

NCT 127 엔시티 127 ‘無限的我 – 무한적아 Limitless

Ännu ett album som blew my mind i år. Får rysningar i hela kroppen av den knarriga tonen i versen (lyssna så förstår ni vad jag talar om) och refrängen är kpop-perfektion.

Code Kunst (코드쿤스트) ft. 로꼬, MINO – Stronger

Code Kunst har varit en stor upptäckt för mig i år. Sån jäkla pangskiva har han släppt också med samarbeten som får en att rodna. Fick lov att välja denna härliga p.g.a. Minos röst är balsam för min själ.

WINNER – REALLY REALLY

Apropå Mino. Skrek rätt ut när denna lelle goding släpptes och förutspådde årets sommarplåga (hade rätt).

DPR LIVE – Know Me (ft. DEAN)

Första (men icke sista) låten jag hörde med DPR tack vare samarbetet med the one and only Dean. Blev hooked efter ca 10 sekunder och har varit besatt sedan dess. Albumet ”Coming To You Live” är geni.

CLC (씨엘씨) – 도깨비 Hobgoblin

Nu är det hög tid för lite badass brudar. Peppigaste, coolaste smått hysteriska låt jag vet. Älskar älskar älskar allt med denna!

SEVENTEEN(세븐틴) – 울고 싶지 않아 Don’t Wanna Cry

Är inget Seventeen-fan egentligen men denna låt är det bästa jag vet. Mimar till den passionerat i lokaltrafiken och skriker refrängen i duschen med tårar i ögonen.

G-DRAGON – ‘무제(無題) Untitled, 2014

Minns att jag precis läst en artikel om att TOP vaknat ur sin koma när denna släpptes, kanske ett försök av YG att rikta uppmärksamheten åt ett annat håll, vem vet. Kanske lyckades dom också. Tycker i alla fall otroligt mycket om den.

HYUKOH 혁오 – TOMBOY 톰보이 뮤직비디오

Världens vackraste röst. Så glad att det går bra för Hyukoh, dom är värda all uppmärksamhet. A+ för perfekt sing-a-long ”aaaaaaaaahhh-ig” refräng.

지코 ZICO – She’s a Baby

Ingen lista av mig är komplett utan lite Zico. Inte en av mina mest spelade låtar men kanske en av mina mest citerade. Avslutar ca varje beskrivande mening med ”She’s a baby”. Det kan beskriva en hund jag ser, kassören på COOP eller om jag berättar om min hemkunskapslärare i femman. She’s a baby.

BTS 방탄소년단 – 봄날 Spring Day

Årets största rys går till BTSs ”Spring Day”. Hela året får gå till BTS. Jäklar vilka kungar dom är, känner mig som en stolt mamma (obs såg dom live i Stockholm 2014 innan Ellen DeGeneres eller Jimmy Kimmel ens visste att Korea hade en musikscen så jag får känna så).

DEAN feat. Syd – Love

Älskar den här låten! Älskar Dean! Älskar Dean på engelska!

지코 ZICO – FANXY CHILD (Feat. FANXY CHILD)

Oops, blev visst lite mer Zico. Men kollektivet Fanxy Child aka Zico, Dean, Crush och Penomeco är kanske det fetaste som hänt. Någonsin. ”Different R&B R&B”.

TAEMIN 태민 – MOVE

Herre. Gud. Tappade allt när jag hörde ”Move” för första gången och Timmy såg rätt in i min själ och benmärg.  A m a z i n g . Måste med det också skänka en tanke till Jonghyun som tragiskt nog valde att lämna oss i december. Shinee forever <3

EXO 엑소 – 전야 前夜 The Eve

Måste fan välja denna före ”Ko Ko Bop”. Refrängen är som ett slag i ansiktet (på ett bra sätt?) och koreografin är det snyggaste jag sett.

BLACKPINK – ‘마지막처럼 AS IF IT’S YOUR LAST

Vi måste avsluta listan med värdighet och vilka skulle göra det bättre än BLACKPINK? Det tog ett tag för mig att lyssna in mig på den här låten men till slut fattade jag grejen. Älskar.

 

Där har vi dem, godvänner. 17 låtar som gjorde mitt 2017. Ser fram emot vad 2018 har att erbjuda, hoppas på mycket välbehagsrys, starka kvinnoröster och mer uppmärksamhet till mindre etablerade genrer. Spännande!

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av