Justin Chons Gook har premiär i Sverige

19 januari har den amerikanska dramafilmen Gook premiär i Sverige. Filmen kretsar kring två koreanska bröder och deras skobutik i ett område dominerat av afroamerikaner under de våldsamma kravallerna i Los Angeles våren 1992.

Gook handlar om familjeband och framtidsdrömmar, men också om infekterade konflikter mellan etniciteter och mellan generationer.

Bakom filmen står den koreansk-amerikanske skådespelaren, manusförfattaren och regissören Justin Chon. Gook är resultatet av Chons ambition att skapa mer mångfald inom filmvärlden. ”Först och främst ville jag visa två vanliga killar”, säger Chon. ”Bröderna i filmen är enkla arbetargrabbar utan några högre ambitioner än att överleva och skapa sig ett någorlunda liv. Jag växte upp med många av de här killarna, ändå så porträtterar media alltid asiatiska amerikaner som utmärkta studenter, intelligenta och väldigt bra på matte.”

En annan anledning för Justin Chon att skapa filmen var behovet av att berätta om Los Angeles-kravallerna ur en ofta bortglömd synvinkel: ”Jag är säker på att det kommer att göras fler filmer om kravallerna, men jag kände att jag var tvungen att berätta den med koreanska ögon eftersom vår kamp och våra förluster så sällan berättas. Gook är helt enkelt mitt bidrag till historieskrivningen om vad vi koreaner upplevde under de där aprildagarna 1992”.

2017 tilldelades Gook ett publikpris vid Sundance Film Festival, USA:s största filmfestival för indiefilmer.

Gook kommer visas i tio svenska städer enligt bioguiden.se. Ni kan se trailern för filmen här nedan.

Källor: 1

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av