[KRÖNIKA] Gamla goa låtar – del 3

Det är inte lätt att upptäcka gamla k-pop hits, men det finns tre olika genvägar till dessa små guldklimpar.

Den krångligaste vägen är när man hör någon nynna eller sjunga delar av en gammal hit i en TV-show eller i ett TV-drama. Ibland ges lite information, men oftast vet man varken vad låten heter eller vem som ursprungligen framförde den.

Lite enklare blir det om en nu aktiv artist släpper en re-make, men även om man då vet vad låten heter så har man fortfarande ingen aning om vem originalartisten var eller ens att det är en re-make. Lätt som en plätt blir det däremot när sången sjungs i ett musikprogram då både orginalartisten och låtens namn presenteras.

Inte oväntat så sjöng man och hade Kim Jong-Kooks låt ”Loveable” (2005) som bakgrundsmusik i ”Running Man”, men det tog ett bra tag innan jag begrep att det var hans låt. Senare upptäckte jag att också KARA sjungit den i TV. Det är en härlig liten pärla som passar att lyssna på när man vill bli glad.

Ett annat exempel på första metoden var när jag hörde tjejerna i EXID envisas med att sjunga ”Tell me Tell me” när de åkte bil i realityshowen ”EXID Showtime”. Jag blev nyfiken på den svängiga refrängen, men den här gången sökte jag lite mer aktivt och fann gruppens och låtens namn relativt snabbt. Den är från 1999 och sjöngs av Sharp (a.k.a. S#arp) som var något så ovanligt som en mixad grupp med två manliga och tre kvinnliga medlemmar (en av killarna hoppade av efter första skivan).

Kanske blir metod två snart lite mer användbar. IU har nyligen släppt två re-makes av gamla k-poplåtar och har vi tur så startar hon en ny trend så att vi får höra lite fler re-makes i framtiden. Den ena av dem, ”Last Night Story“ (1988), sjöngs ursprungligan av SoBangCha.

Annars är nog SNSD min största enskilda källa till gamla hits. De hade vid sin debut 2007 en hit med Lee Seung-Chul’s ”Girls Generation” (1989) som inte bara är titeln på sången utan även blev namnet på deras grupp. Det tog något år innan jag insåg att det var en re-make av en gammal låt och ytterligare några månader innan jag bestämde mig för att leta upp den. SNSD sjöng den också tillsammans med Lee Seung-Chul i TV (jag tror det var på en av hans konserter).

SNSD har också hjälpt mig via den tredje metoden eftersom de (särskilt i början av sin karriär) var med i många musikprogram där de sjöng gamla godingar. Två av favoriterna från den tiden är Deux ”In the summer” (1994) och Park Mi-Kyung ”Eve’s Warning” (1995). Pojk duon Deux var med om att introducera hip-hop i Sydkorea, men de verkar numera vara mest kända för låten ”In the summer” som det redan 2003 gjordes en re-make av (Seo Yeon). ”Eve’s Warning” har i TV bl.a. sjungits av SISTAR och Apink, men jag gillar Sooyoungs version bäst. ”In the summer” har sjungits av SNSD, Yuri, Apink etc. och det är verkligen en odödlig låt!

Det blev lite övervikt av SNSD den här gången, så det är väl lika bra att jag fortsätter med dem och avslutar med en bonus där de sjunger gamla klassiker som inte är k-pop. Jag tror ni känner igen låtarna.

(Tidigare delar av Gamla goa låtar finns här, och här).

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av