Fokus: Bolbbalgan4

Från klasskamrater med drömmar om att sjunga till miljonsäljande artister. Popduon Bolbbalgan4 har lyckats med det många drömmer om men som väldigt få lyckats med; att slå igenom på den stenhårda K-popmarknaden.

Det brukar sägas att man måste ha en video som blir viral eller komma från “The Big 3” för att ha en chans att nå framgång på den stenhårda K-popmarknaden. Och det är lätt att förstå varför. Att debutera en K-popgrupp kostar i genomsnitt $1.5 miljoner. Då antalet idolgrupper som debuterar per år är cirka 50 stycken, så är det oftast grupper från de stora skivbolagen som kan överleva och nå mainstream-framgång. Begreppet ”survival of the fittest” har nog aldrig varit mer sann än inom K-popindustrin.

Men precis som inom biologin, finns det även undantag på den koreanska musikscenen. Indiepopduon Bolbbalgan4 är ett sådant undantag. Bolbbalgan4 består av sångaren Ahn Ji-young och Woo Ji-yoon som är gruppens gitarrist, rappare och backupsångare. Tjejerna från lilla staden Yeongju var klasskamrater i gymnasiet som drömde om att bli artister. Drömmen ledde till bildandet av ett fyramannaband, som senare blev en duo då två medlemmar valde att lämna. Ji-youngs och Ji-yoons första offentliga framträdande var i 2014-års upplaga av musiktävlingsprogrammet Superstar K. Trots att det inte blev någon vinst,  gjorde duon ett sådant starkt intryck att de fick medverka i soundtracket till dramakomediserien Misaeng med låten Hidden Path.

Liveframträdande av Galaxy vid Yu Hee-yeol’s Sketchbook

Den officiella debuten ägde rum under våren 2016 med minialbumet Red Ickle och titelspåret Fight Day, som handlar om ett komplext kärleksförhållande.  Debuten fick tyvärr inget större gehör, men duon behövde emellertid inte vänta särskilt länge på det stora genombrottet. Knappa halvåret senare släpptes singeln Galaxy från fullängdsalbumet Red Planet. Galaxy blev omedelbart en hit, och efter duons medverkan i tv-programmet Yu Hee-yeol’s Sketchbook, toppade låten Melon-listan och tog sedermera hem priset för ”Årets låt” vid Korean Music Awards. I skrivande stund har Galaxy sålts i över 2.2 miljoner exemplar. Genombrottssingeln följdes senare av miljonsäljarna Hard to Love och Tell Me You Love Me. Framgången var därmed ett faktum.

Bolbbalgan4 må vara en indiegrupp från ett litet skivbolag (Shofar Music), men med en ungdomlig och oskuldsfull musik som är både publikvänlig och relaterbar,  har duon lyckats nå mainstream-framgång.

Det finns i dagsläget inte så mycket information om duon på engelska, men ni kan följa Bolbbalgan4 på Facebook, YoutubeVLive och deras personliga Instagram: Ji-young och Ji-yoon.

Galaxy

Tell Me You Love Me

Källa: 1, 2, 3

Bildkälla: 1

Dudi Warsito

Musikskribent

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av