Jejus svarta murar

De långa och svarta stenmurarna på ön Jeju ger landskapet en unik karaktär, men varför har man byggt murar och varför ser de ut just så?

Stenmurarna, kallade doldam på koreanska, har haft flera syften genom århundradena och är på många håll fortfarande viktiga för öborna.

Det vanligaste syftet med doldam har varit att markera gränser och skydda odlingar från både betande djur och de kraftiga vindarna, samt att förhindra själva jorden från att blåsa bort. Jorden på Jeju är bördig men tunn och stenig, och det var när jordbrukarna rensade åkrar från stenar som de också fick byggmaterialet till sina murar, som kallas batdam då de används i jordbruket.

En professor vid Jeju National University har räknat ut att det finns sammanlagt drygt 22 108 kilometer batdam-murar på Jeju, och andra Jeju-experter uppskattar att det finns ungefär lika mycket mur av andra sorter.

En av alla dessa andra sorters murar är olletdam, som kantar byvägar på båda sidor och som kan vara över två meter höga. Olletdam byggdes för att ge människorna lä, och byggdes också därför med svängar och kurvor för att bromsa och blockera vinden.

Att Jejus stenar är svarta beror på att det är en vulkanö, född ur vulkanutbrott cirka två miljoner år sedan. Vulkanerna anses fortfarande aktiva, även om de inte haft några utbrott på drygt fem tusen år. Den vulkaniska stensorten innebär också att den är porös och gör stenarna relativt lätta att stapla, vilket underlättat byggandet av murar, hus och andra strukturer.

Doldam är inte murade med murbruk, och det är just gliporna mellan stenarna som tillåter vinden att passera och som gör att murarna kan stå emot orkanvindar. Skulle de ändå gå sönder är det lätt att lyfta tillbaka stenarna och reparera dem.

Trots murarnas stora kulturella betydelse finns det flera faktorer som riskerar utplåna dem. I takt med att städerna på Jeju blir större, att mark exploateras på ett nytt sätt och man bygger nya vägar genom ön förstörs de gamla stenmurarna. Även moderniseringar i jordbruket gör att murarna inte längre behövs, och moderna jordbruksmaskiner är heller inte anpassade för att röra sig i ett sådant landskap.

För att rädda och bevara delar av de ursprungliga doldam jobbar Jejus myndigheter med att sprida kunskap om murarna, och skapa tillfällen för turister och besökare att se och uppleva de unika byggena, som även har ett stort estetiskt värde.

Doldam är alltså inte bara en viktig del av Jejus identitet, kultur och historia, de är också själva anledningen till att livet har kunnat frodas på den blåsiga ön mitt ute i havet.

A post shared by 제주밭담 (@jejudo.batdam) on

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av