OOHYO – det musikaliska geniet

Den koreanska musikscenen är mer än polerade idoler med välkoreograferade danser och extravaganta musikvideos. Trots att det just är denna kommersiella Kpop-industri som de flesta förknippar med koreansk musik, så kan den korenska musikscenen stoltsera med en stark indiescen. OOHYO, som kallats för ett ”musikaliskt geni”, är en av de mest lovande artisterna på den koreanska indiescencen.

Det är inte mycket vi vet om OOHYO. När den då 21-åriga tjejen från Seoul äntrade musikscenen 2014 visste ingen vem hon var eller hur hon såg ut. Bortsett från barndomsbilder höll hon sin identitet anonym. Debutalbumet, Girl Sense (​소녀감성), är ett synthpop-album bestående av en samling låtar som hon skrev under sin gymnasieperiod. Till en början var musikskapandet endast en hobby.  Vid ett piano brukade hon spela in sin musik med en enkel inspelningsapparat som hon sedan delade med sig med sina vänner. När ett indiebolag så småningom fick höra hennes musik, ville de att hon skulle släppa ett album, vilket resulterade i  Girl Sense (​소녀감성).

OOHYOO, som egentligen heter Woo Hyo Eun, har en intressant historia. Född 20 mars 1993 i Seoul, men bodde under sin barndom i Kalifornien, Arizona och New Jersey i 6.5 år. Just nu bor hon i London p.g.a. studier och har sin familj i Spanien. Allt detta resande och möte med olika kulturer och värderingar har präglat hennes musik.

OOHYOs musik rör sig mellan engelska och koreanska beroende på hur hon vill förmedla sitt budskap och sina känslor. I en intervju med den engelskspråkiga tidningen, Koreaherald, säger artisten ”jag känner mig mer bekväm med engelska när jag vill skapa en tydlig berättelse i en låt. Engelskan är också användbar när jag försöker prata om något neutralt eller på ett mindre känslomässigt sätt”.

”När jag vill säga lite men visa mycket passion med varje ord, tenderar jag att använda koreanska”, säger artisten.

Hennes låt Vineyard har släppts både på engelska och koreanska, där vardera version förmedlar olika känslor.

Sedan debuten för 3 år sedan har OOHYO både släppt egen musik och gästat flera andra artister, bl.a. Starship Entertainment-artisten, Yoo Seung-woo, i låten 45.7cm.

När hon avslutat sina studier i London till sommaren, planerar OOHYO att flytta tillbaka till Seoul för att satsa helhjärtat på musiken. OOHYO säger att all musik hon släppt efter hennes debut skrevs när hon var mitt uppe i sina studier, vilket inte var den ideala miljön för att skapa musik. Utöver musikskapandet vill OOHYO skaffa körkort, gå matlagninskurser och besöka de hetaste restaurangerna i Seoul. Samt träffa familj och vänner och besöka sina favorit caféer.

Ni kan följa OOHYO på Facebook och Instagram.

Källa: 1, 2, 3

Bildkälla: 1

 

Dudi Warsito

Musikskribent

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av