Moon med krafttag mot kärnkraft

President Moon Jae-In lovar att stryka alla planer på nya kärnkraftverk i Sydkorea. Samtidigt stängs en reaktor i ett kärnkraftverk.

President Moon Jae-In har varit väldigt tydlig med att han inte är för kärnkraftverk och det har vi fått se återigen när han nu lovar att alla planer på att bygga nya kärnkraftverk slopas. Moon sa under presidentkampanjen att han skulle skapa ett tryggt Sydkorea. Detta påminde han oss om under ett tal i Busan den 19 juni när Sydkoreas första kärnkraftsreaktor Kori-1 stängdes av. Moon vill se ett Sydkorea helt utan kärnkraftverk och istället fokusera mer på grön förnyelsebar energi. Beslutet att stänga ner Kori-1 togs dock redan 2015 vilket var innan Moon blev president. Förutom att Kori-1 stängs ner så lovar även Moon att Wolsong 1 reaktorn ska stängas av så fort som möjligt då den börjar bli gammal. Den startades för första gången 1987.

Den största anledningen till att Moon är en stark motståndare till kärnkraftverk är på grund av att han anser att det inte är ekonomiskt försvarbart och att de inte är så säkra som det tidigare har bedöms. Han nämner bland annat kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan, som ett exempel på att det inte är så säkert som vi länge trott.

Förutom den tydliga signalen mot kärnkraftverk så har Moon även skickat tydliga signaler mot kolkraftverken då han även har meddelat att han vill se att 10 av de äldre kraftverken stängs ner. Detta bland annat för att minska fint damm-utsläppen som har blivit värre och värre med åren men också för att minska utsläppen av växthusgaser. Moons mål är att Sydkorea i framtiden kommer vara helt kärn- och kolfritt i sin energiproduktion. Hur långt Moon lyckas komma med sina mål återstår att se då han endast har 5 år på sig innan någon annan tar över.

Källa: 1, 2

Bildkälla: 1

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av