[KRÖNIKA] EXID – En askungesaga

Någon gång under 2013 hörde jag första gången talas om EXID (Exceed in dreaming). Jag hade sett ett avsnitt av ”Weekly Idol” där de medverkade och jag hade INTE blivit imponerad. Både låten ”Every Night” och deras medverkan var helt färglöst och jag förutspådde att de snart skulle vara förpassade till glömskans domäner.

Jag fick rätt och både jag och alla andra glömde bort dem tills hösten 2014 när deras popularitet, under lite ovanliga omständigheter, exploderade. Min nyfikenhet väcktes till liv och jag kollade in musikvideon till låten som skapat all uppmärksamhet (”Up and Down”). Men jag blev inte imponerad den här gången heller och glömde bort dem igen.

En dag nästan ett år senare, när jag hade tråkigt och försökte fördriva tiden med att kolla in klipp med mitt favoritband SNSD, så stötte jag på ett klipp med Yuri (SNSD) och Hani (EXID). Hani verkade vara en originell och rolig tjej, så jag började leta efter mer klipp med henne. Till slut hittade jag TV-showen ”Crime Scene” där hon var permanent deltagare under säsong 2 och jag var plötsligt ett frälst Hani-fan (se tidigare krönika om Crime Scene).

Men mitt slutliga steg mot att bli ett EXID-fan var när jag jämförde deras musikvideor med live-framträdanden. Jag upptäckte då att ”Up & Down” är en riktigt bra och variationsrik låt. Det är deras musikvideor som är dåliga! Jag vet inte varför men jag blir uttråkad av dem. Deras bästa låt hitintills är nog ”L.I.E.” som jag uppskattade först efter att ha sett ”dansversionen” av musikvideon.

EXID består av Heo Solji, Hani (Ahn Heoyeon), LE (Ahn Hyojin), Seo Hyelin och Park Junghwa. Två av de fem medlemmarna i nuvarande EXID hade haft en ”karriär” innan de blev medlemmar i bandet. Heo Solji debuterade för 2006 i duon 2nB som inte hade några framgångar alls och upplöstes 2011. Hon blev istället sånglärare efter att hennes manager sagt åt henne att hon var för gammal (24 år) för att starta en ny karriär i ett nytt tjejband. Och LE hade varit med i underground hip-hop gruppen Jiggy Fellaz (hon kallade sig då för Elly).

Två av de övriga medlemmarna, Junghwa och Hani, hade börjat som trainees hos JYP och det var tänkt att Hani skulle debutera i en grupp tillsammans med Hyolyn (Sistar), Song Jieun (Secret) och Uji (Bestie), men projektet lades ner. Istället blev Hani utsparkad från JYP då de inte såg någon som helst potential i henne. Även de andra fick sen lämna JYP och Uji, som blivit antagen av AB Ent., ringde till Hani och Junghwa för att värva dem till den nya gruppen EXID.

Men när EXID debuterade 2012 var endast tre av de nuvarande medlemmarna med (Hani, LE och Junghwa) samt ytterligare tre medlemmar (Dami, Uji och Haeryeong). För att vara en rookiegrupp gick det ganska bra för debutlåten ”Whoz that girl” och de befann sig genast i strålkastarljuset, men detta slocknade när tre medlemmar samma år lämnade gruppen. Uji och Dami skulle istället fokusera på sina studier medan Haeryeong valde att satsa på en skådespelarkarriär. Samtliga tre gick senare med i tjejbandet Bestie.

Hani tog då kontakt med varenda trainee som varit på audition för EXID och hon frågade också EXIDs sånglärare (Solji) om hon ville vara med. Solji tackade ja vilket också Hyelin gjorde (hon hade tidigare gjort audition för EXID). Och under början av hösten släppte de den första singeln med den nya konstellationen.

Låten ”I Feel Good” lyckades ännu bättre än första singeln, men den blev ändå inget riktigt genombrott och albument ”Hippity Hopp” sålde riktigt dåligt. Även uppföljaren ”Every Night” som släpptes som digital singel mot slutet av året blev en besvikelse och det gick sämre för den än för de tidigare låtarna (blek låt men ganska originell musikvideo). Under 2013 försökte de med en subgrupp bestående av Hani och Solji, men det gick lika dåligt för ”Good Bye” som för ”Every Night”.

Efter det lade skivbolaget dem på is och 2 år följde utan några projekt och ingen bjöd in dem till TV-shower. Hani ville inte att hennes föräldrar skulle oroa sig så hon låtsades att hon hade mycket att göra och Junghwa berättade senare att hon under denna tid sökt efter EXID på internet men det hade bara kommit upp att bandet hade upplösts (vilket inte var sant). Eftersom de inte hade några inkomster började Hyelin arbeta på en glassbar. Hälften av pengarna gav hon till sina föräldrar och den andra halvan använde hon till att köpa mat och julklappar till de andra medlemmarna. Sitt jobb höll hon hemligt för de andra tills det slagit igenom. Och när Hanis pappan erbjöd att Hani skulle sjunga på bekantas bröllop så svarade de bara ”Vem är Hani? Vilka är EXID?” Ingen kände till dem!

I praktiken hade deras bolag sagt Adjö, så när deras kontrakt med AB Ent. gick ut i juni 2014 bytte de till Yedang Ent. och några månader senare släppte de ”Up & Down”. Det började riktigt dåligt. Låten kom inte ens in på 100 i topp, medan t.o.m. ”Every Night” hade nått plats 43 och och ”I Feel Good” plats 13. Dessutom blev de normalt 3 veckors promotion nedkortat till 1 vecka p.g.a. Asian Games. Det såg inte längre mörkt ut för dem, det var becksvart!

Detta riskerade att bli deras sista låt så givetvis oroade de sig för framtiden, men de gav inte upp och tackade ja till vartenda evenemang de bjöds in till. Och så till slut, i mitten av oktober 2014, hände ett mirakel. Ett av deras få fans filmade Hani under ett framträdande av ”Up & Down” och lade upp det på Youtube. Klippet blev en viral succé och EXID bjöds plötsligt in igen till att uppträda i musikprogram trots att deras promotion var över (detta hade aldrig hänt tidigare i k-pop industrin historia).

Den 8:e januari 2015 var miraklet fullbordat när de fick sin första vinst i ett musikprogram (Show! Music Core). När Junghwa ringde och berättade det för sin mamma började hon gråta. Det var känslosamt för dem att äntligen se ljuset efter att under så lång tid kämpat i mörkret. De vann sex gånger i olika musik shower och fick alltmer uppmärksamhet från allmänheten. Och i februari samma år deltog Solji i första avsnittet av ”King of the Masked Singer” och blev dess första vinnare (med en tårögd och berörd Hani i publiken). Detta bidrog till EXIDs ökade popularitet och kändisskap.

Under 2015 hade de framgångar med ”Ah Yeah” och ”Hot Pink”. Junghwa spelade huvudrollen i ”Webtoon Hero Toondra Show”. Detta år sändes också deras första reality show ”EXID Showtime”. Och sommaren 2016 släpptes deras första album ”Street” med låten ”L.I.E”. De vann flera första platsen i musik shower även med den låten.

Men sedan sänktes en lite skugga över dem igen. I december 2016 meddelades att Solji hade drabbats av hyperthyroidism och var tvungen att avbryta alla aktiviteter medan de övriga medlemmarna fortsatte. Det är en sjukdom som kan ha allt från behandlingsbara till dödliga orsaker (sköldkörteln producerar för mycket hormon). Det meddelas dock hela tiden att hon är på förbättringsvägen, men hennes återgång till bandet har hela tiden skjutits framåt och senaste låten de släppte var hon inte med i. Det förväntas dock att hon kommer att vara med nästa gång.

Många av deras låtar är svängiga och rytmiska och några, såsom ”Up & Down” är variationsrika, vilket jag gillar, men som jag skrev i en tidigare krönika (Världens roligaste popstjärnor) påverkas musikupplevelsen av många olika saker (inte bara musiken i sig). Jag vill bli glad av musik så jag attraheras extra av band med roliga medlemmar (detta färgar musiken så att den upplevs som gladare).

Alla medlemmarna i EXID kan vara roliga. Solji är en positiv, energisk och glad tjej, vars skratt lätt smittar av sig. Hon ger intryck av att vara väldigt spontan och det är hon säkert ibland, men i ”Happy Together” (episod 461, 2016.08.11) avslöjade hon att hon tränat i att bl.a. göra överdrivna gester och skratta intensivare när hon är med i TV för att få mer sändningstid. Tyvärr har även Hani blivit mer professionell, framför allt sedan hon var programledare i ”Weekly Idol”, men som tur är så är hon fortfarande många gånger spontan.

Junghwa och Hyelin är de två som nog aldrig kommer att kunna bli ”professionella” underhållare. De är alldeles för spontana. Hyelin är den som är roligast av dem båda medan Junghwa är lite för sprallig och skrattar alldeles för högt åt sina egna skämt, men tillsammans men LE kan hon vara riktigt rolig.

Mitt första intryck av LE var det motsatta, att hon verkade vara lite ilsk av sig och svår att ha med att göra med. Men jag har totalt ändrat uppfattning. Däremot är hon inte så rolig, utom när Junghwa ”retas” med henne och LE låtsas bli arg. Det är inte så konstigt att fansen gett dem smeknamnet ”Tom och Jerry”. De flyttade dessutom in i samma hus och umgås dagligen som bästa vänner.

Men jag gillar också kontraster hos både medlemmarna och i musiken (t.ex. ”Up & Down”). Hani och Hyelin är de medlemmar med störst kontraster på hur de är i musikvideor och reality shower. Hani har en sexig image, men klär och rör sig som en hel karl och har en IQ på 145 (vilket vi av någon anledning i vår kultur inte uppfattas som hörande ihop med sexighet). Hon är dessutom inte rädd för att visa upp sig osminkad vilket är en skarp kontrast till hennes scene image (se klippet från ”Law of the Jungle” nedan). Hyelin är oftast söt i videorna, men är närmast tantig i shower. Det är också framför allt dessa två kontrastrika tjejer som brukar vara roliga i EXID.

Den variety show jag rekommenderar mest är förstås ”Crime Scene” säsong 2 (2015), med Hani, men vill man se hela gruppen är det bästa valet ”EXID Showtime” (2015). Där kan man också se att LE är en talangfull kompositör. I början av episod 1 håller hon på att skapa en ny låt som senare släpptes som ”Cream” (2016). Hanis möte med sin bror i ”We are siblings” är både rolig och berörande. Andra shower är ”Match Made In Heaven Returns” (Hani och Junghwa som gäster), ”Law of the Jungle” (Hani), ”A Style for you” (Hani), ”Weekly Idol” (EXID som gäster och Hani ibland även som programledare) etc.

Och så några klipp. Först mina två favoritlåtar ”I Feel Good” och ”L.I.E.”, sen en kompilation med Hani och slutligen Hani’s osminkade och kladdiga ansikte i ”Law of the jungle”.

 

 

 

Bildkälla: 1

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av