EXP Edition – En K-Pop grupp utan koreaner

Vad definierar K-Pop? Den frågan ställde sig universistetsstudenten Kim Bora och hennes två kollegor vid Columbia University i New York när de gjorde sitt examensarbete. Nu, två år senare, har Kim etablerat sin egen talangbyrå i Sydkorea och debuterat en K-Pop grupp utan några koreaner.

Häromdagen debuterade K-Pop gruppen EXP Edition med singeln Feel Like This. Både låten och musikvideon innehåller till synes det mesta av vad man kan förvänta sig av en K-pop låt. Men en detalj i musikvideon gör sig dock omedelbart märkbar efter ett par sekunder; inga av gruppens fyra medlemmar är koreaner.

Universitetsstudenten Kim Bora och två av hennes kollegor undrade för två år sedan vad som skulle hända om man ersatte medlemmarna i en traditionell K-Pop grupp med icke-koreaner. En simpel men intressant fråga, som senare mynnade ut i ett större projekt med frågan: Vad definierar K-Pop?

Kim och hennes två kollegor hade som idé för sitt examensarbete att spela in en dokumentärfilm om att bli en K-pop-idol. Filmen skulle vara en blandning mellan verklighet och fiktion. Till dokumentären höll de auditions för att hitta rätt personer. Efter studierna ville Kim fortsätta med sitt projekt och valde därför att öppna sin egen talangbyrå, IMMABB (I’m makin a boy band), i Sydkorea. Med hjälp av familj och vänner kunde hon finansiera det hela och flyga över de uttagna killarna till Sydkorea förra året. Killarna bor tillsammans i en lägenhet och fick sång-, dans- och språklektioner. Efter månader av träning debuterade gruppen under annandagpåsk med namnet EXP Edition, där EXP står för ”experimental”.

Trots det intressanta projektet, så är det inte ett projekt utan kontroverser. Många i USA anklagar gruppen för kulturell appropriering, något som Kim tycker är tråkigt. Kim menar att de flesta hon pratat med i Sydkorea inte anser att EXP Edition är kulturell appropriering. Istället ser de det som att K-Pop har blivit så globalt att till och med utlänningar vill komma till Sydkorea för att lära sig mer om K-pop, vilket många koreaner ser som något positivt.

Kulturell appropriering eller inte, EXP edition är onekligen något vi inte har sett tidigare.

Källa: 1, 2

Bildkälla: 1

Dudi Warsito

Musikskribent

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av