Den kända koreanska 10-stegstrenden

I Sydkorea är skönhet en av de mest självklara sakerna att bry sig om och för sydkoreanerna ligger huden i fokus. Ju jämnare och mer polerad hud du har desto bättre sitter sminket, eller desto mindre smink behöver du använda.

Det handlar även om att förebygga, inte behandla som de flesta västerlänningar går efter. Du vill inte vänta tills du får dålig hy innan du bryr dig om den; förbered huden så att du inte får dålig hy till att börja med.

Trots att en koreansk kvinna i snitt använder mellan 10-15 hudvårdsprodukter per dag så innebär det inte att de följer denna 10-stegstrend slaviskt. Vissa produkter används en gång i veckan, en gång i månaden eller till och med bara under en viss årstid. Det handlar om att lära sig sin egen hud och se vilka produkter som passar en utifrån vilken hudtyp man har. Även vilka produkter som passar innan du ska sminka dig på morgonen, eller vilka produkter som passar innan du går och lägger dig. Här kommer i alla fall en guide på hur en grundrutin kan se ut:

1. Oljebaserad rengöring

För dem som inte har använt det här förut kan det låta konstigt, särskilt om du har oljig hud till att börja med. Men för att bryta ner det, alla kan använda en oljebaserad rengöring, oavsett vilket hudtyp du är. Det används för att ta bort smink, solskydd, talg samt dagliga föroreningar du utsätter din hud för när du går ute. För att förklara det på ett förståeligt sätt kan man ta när man diskar, det går inte att få bort oljan i stekpannan med bara varmt vatten, utan du måste tillsätta diskmedel. Kemisk beteckning ”lika löser lika”. Det är samma med en oljebaserad rengöring. Dessutom har de rengöringarna jag provat aldrig fått mig att känna mig oljig efteråt utan de är oftast gjorda för att kunna lösas upp lätt när man tvättar ansiktet sen. Viktigt här är för övrigt att använda ljummet vatten och inte kallt vatten när du tvättar av det för att det ska fungera på bästa sätt.

2. Vattenbaserad rengöring

Efter den oljebaserade rengöring går man vidare till den vattenbaserade. Det är den vanliga rengöringen vi västerlänningar är vana vid. Den finns vanligtvis i skum- eller krämform och används för att ta bort resterande smuts som eventuellt kan ligga kvar på huden.

3. Skrubb

Skrubben ska man absolut inte underskatta men heller inte överanvända. Det är rekommenderat att använda 1-2 gånger i veckan för att skrubba bort döda hudceller och tilltäppta porer. Det hjälper även till att låta de andra produkterna som används efteråt att sugas in bättre i huden och verka på bästa sätt. Det finns även lite lättare skrubbar för de som har känslig eller torr hud, så uteslut inte detta steg för att du tror att det kommer förvärra huden. Hittar du rätt så kommer det istället förbättra huden.

4. Ansiktsvatten (äv. toner)

Ansiktsvatten hjälper till att få bort eventuella rester från rengöringarna men även för att förbereda huden för nästkommande produkter som exempelvis fuktkräm. Personligen tycker jag att västerländska ansiktsvatten är uttorkande och jag har därför valt att utesluta det helt efter att det förvärrade min hud. Däremot valde jag att ge den koreanska versionen en chans och de är inte alls som västerländska. De är oftast väldigt fuktgivande och därför så finns det lite olika namn i Sydkorea fast det är samma sak. Refresher, mist och toner är olika namn för samma sak. Nu är jag fast och kan inte utesluta en toner i min hudvårdsrutin.

5. Essence

De säger att det här är hjärtat i koreansk hudvård. Men hos många är det fortfarande svårt att förstå vad det egentligen gör. Om man tar alla de steg innan och sätter det i kategorin: ”rengöring”, så kan man nu gå över till förberedelserna inför fuktkrämen. Essence förbereder alltså och går in på ett djupare plan i huden för att ta emot nästkommande produkter. Den innehåller aktiva ingredienser för att bland annat få huden att känna sig som sig själv igen efter att ha rengjort huden från alla yttre påfrestningar. Enligt de flesta asiatiska kvinnor är alltså detta steg det viktigaste i hela processen.

6. Serum

Serum, ampuller eller boosters är en typ av behandling på det du vill åtgärda med huden. Den innehåller också aktiva ingredienser som en essence, fast till en högre koncentration för att kunna se resultat snabbare. Bland annat kan det vara att få porer att se mindre ut, jämnare hud eller ljusa upp akneärr, vilket får dem att synas mindre.

7. Arkmasker (äv. sheet masks)

Det här steget brukar de flesta säga är roligast. Det är för att vissa företag har valt att ta det ett steg längre och gör roliga djurmotiv på masken. Men inte bara av den anledningen, den här masken ligger i ett paket fullt med aktiva ingredienser och ska sättas på huden mellan 15-30 min. Tanken var från början att det skulle vara ett snabbt och enkelt sätt att hinna med i den stressiga vardagen om man inte hade tid för den vanliga hudvårdsrutinen. Det gick snabbt över till att istället läggas till i rutinen då den är så lättanvänd. Det behöver dock inte göras varje dag utan det går bra med en gång i veckan. Att det finns många arkmasker i Korea som är billiga gör det ännu roligare.

8. Ögonkräm

Då huden runt ögonen är den tunnaste och känsligaste behöver den lite hjälp på traven mot bland annat mörka ringar eller svullnad. Att regelbundet använda en ögonkräm kan alltså vara en rätt så bra fördel. De brukar vara packade med ingredienser som är extra varsamma mot huden och fungerar därför perfekt under ögonen.

9. Fuktkräm

Det här steget brukar vara det sista i nattrutinen och hjälper till att fukta huden, vilket är superviktigt. Den gör två saker, återfuktar huden och stänger in produkterna som användes innan för att kunna verka på bästa sätt. En gång i veckan brukar man byta ut sin vanliga fuktkräm mot ett så kallat ”sleeping pack”, sovinpackning, för att på ett mer intensivt sätt återfukta under natten. På morgonen början man sen med sin 2-stegsrutin med oljebaserad rengöring och vattenbaserad rengöring för att får bort resterande sovinpackning. Sen fortsätter man som vanligt med sin morgonrutin.

10. SPF – solskydd

Solskydd är det viktigaste steget i morgonrutinen och skyddar så klart mot solens UV-strålar. De skadar nämligen huden och gör den slapp och rynkig. Medan många västerlänningar, tvärtemot vad koreaner gör, bjuder in solen och låter oss bli solbrända så förstör det mycket av vår hud och gör det lättare att få sjukdomar som exempelvis hudcancer. Men genom att använda solskydd så minskar risken för hudcancer och för tidigt åldrande av huden.

Källor: 1 2 3
Cho, Charlotte. 2015. The little book of skin care. New York: HarperCollins Publishers.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av