[RECENSION] The Tunnel

Originaltitel: Teo-neol
Regissör: Kim Seong-hun
Skådespelare: Ha Jung-woo , Oh Dal-su, Bae Doo-na m.fl.
Längd: 129 min
År: 2016

Premissen till överlevnadsdramat The Tunnel är på ytan så enkel den kan bli. Familjefadern Lee Jung-soo (Ha Jung-woo) fastnar i en kollapsad biltunnel någonstans i Sydkorea, och den långdragna räddningsaktionen blir en nationell angelägenhet. Nog för att det är spännande att följa de drabbades kamp mot klockan, men störst behållning är den uppenbara samhällskritiken, om sensationslysten journalistik, statliga prioriteringar och krassa rationaliseringar som går ut över medborgarnas säkerhet. Vad är ett människoliv värt när ekonomisk profit och politisk prestige står i främsta rummet? Vad händer när tilltron (eller övertron) till samhällsapparaten raseras? Man kan låta det vara osagt hur väl filmen fungerar som KBT-behandling för personer med dystychifobi (rädslan för olyckor). Dock bör en varning utfärdas till nojiga bilister med klaustrofobi, det finns alarmerande risk att The Tunnel skapar långtgående trauman.

Anders Nilsson

Filmrecensent

Anders Nilsson är frilansskribent inom film och kultur och har skrivit för bland annat Gaffa, Tidningen Kulturen och Kulturimperiet. Han har magisterexamen i filmvetenskap från Stockholms Universitet

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av