[KRÖNIKA] Crime Scene

”Crime Scene”, världens bästa TV-show!!! Behöver jag verkligen skriva mer? Det bör nog tilläggas att det är säsong 2 som är guldmedaljören. Säsong 1 var inte alls lika bra och den kinesiska versionen ”Star Detectives” kom inte ens i närheten. Men nu behöver jag väl inte skriva mer? Är det världens bästa TV-show, så är det världens bästa TV-show. Punkt och slut! … Eller är det någon som inte sett programmet och vill veta lite mer?

I ”Crime Scene” tävlar deltagarna, inklusive gäster, om att avslöja vem av dem som är ”mördaren”. De letar efter ledtrådar och förhör varandra. Det ovanliga är att, trots att det är en individuell tävling, så måste de samarbete eftersom det behövs en majoritets röst för att överhuvudtaget kunna ”arrestera” någon.

Det är också ovanligt att en show under säsongens gång ändras så mycket efter TV-tittarnas förslag. Från och med episod 7 i säsong 1 gjordes flera förändringar av programmet tills det något avsnitt in i säsong 2 hade funnit sitt rätta koncept. Det slutliga upplägget i säsong 2 är också det som den kinesiska versionen följer och det krönikan i huvudsak handlar om.

”Crime Scene” är en blandning av spelet ”Cleudo” och von Trier’s film ”Dogville” (med Nicole Kidman i huvudrollen) samt kryddat med en stor dos gemytlig komedi och feel-goodkänsla som är så vanligt i koreanska TV-shower. Likheten med ”Dogville” är själva scenen. Tävlingen utspelar sig i en väldigt stor lokal som är uppdelad i olika rum, men precis om i ”Dogville” saknas väggar och dessa är bara markerade med vita streck på ett mörkt golv. Givetvis blir det en hel del skämt när någon glömmer att de måste gå genom ”dörren” och rusar rakt igenom en ”vägg”. Och precis som i filmen finns riktiga möbler placerade i dessa ”rum”. I möblemanget är sedan olika ledtrådar gömda. I de olika mordhistorierna varierar scenen och kan föreställa ett fängelse, en lyxkryssare, en jaktstuga, ett hyreshus etc.

Varje mordhistoria börjar egentligen i slutet av föregående avsnitt. De fem permanenta deltagarna plus en gäst får då välja olika kuvert som det står rollfigurerna skrivet på. Sedan öppnar de kuverten, utan att visa för de andra, och får då veta om de är mördaren eller inte. I säsong 2 är dock en av dem detektiv, så det är alltså bland fem misstänkta det finns en mördare.

Under programmets gång letar de efter ledtrådar, förhör varandra samt sammanfattar sina resultat tillsammans. En viktig regel är att endast mördaren får ljuga, de övriga måste tala sanning, slingra sig eller helt enkelt vägra svara. Oftast blir alla fem misstänkta i olika grader och när de i slutet skall arrestera någon så sker det demokratiskt, om än något orealistiskt, genom att de misstänkta plus detektiven röstar på vem de tror är mördaren (detektiven har två röster och de övriga varsin). Den som får flest röster låses in i en liten bur. Om den personen visar sig vara mördaren får de som röstar på denna brottsling $1000 var, men om de har arresterat fel person tar den ”riktiga” mördaren hem hela summan.

När showen sändes på en av de mindre kanalerna (JTBC) så kunde också TV-tittarna vara med att rösta via deras hemsida så att resultaten kunde visas direkt i TV. Det är också spännande att själv försöka gissa vem mördaren är.

Ett uppenbart alternativ att göra en sådan här show på är att göra den allvarlig. Alla spelar roller som de lever sig in i (som om det vore en teaterföreställning). Ett annat sätt att göra det på är att deltagarna tävlar som sig själva som i vilket tävlingsprogram som helst. Eller så kan man göra som koreanerna gjorde och blanda dessa båda varianter till en fantastisk soppa.

Ett exempel på denna smakrika soppa är när man vänskapligt retas med Hong Jin-ho. Han är ett före detta e-sportproffs och en av världen bästa Starcraft-spelare. Han blev dock aldrig bäst trots att han kom till finalen i 22 stora turneringar; han förlorade i samtliga finaler! I Korea blev han faktiskt mer känd på grund av detta (den eviga 2:an). Så även om han i avsnitt 9 (säsong 2) spelar en bilmekaniker (Manager Hong) så ”retas” de med honom som den eviga 2:an. De tävlande spelar alltid en roll (till exempel Manager Hong) samtidigt som de är sig själva (e-sportaren Hong).

Denna mix mellan att spela en roll och vara sig själv såg man hela tiden när det gäller koreanernas respekt för äldre. Ibland blev det så att en yngre deltagare kom att spela en äldre person och den som egentligen var äldre fick då tala artigt, vilket resulterade i en hel del kommentarer och roliga situationer. En stor del av värdet var just denna mix. Humor blandat med en spännande mordgåta. Showen blev därmed allvarlig samtidigt som den var rolig och trevlig.

Det som gjorde säsong 2 så bra var inte enbart själva strukturen på ”tävlingen” utan det berodde minst lika mycket på deltagarna själva. Det var ett helt fantastiskt samspel mellan de fasta deltagarna i säsong 2 (Park Ji-yoon (broadcaster), Jang Jin (regissör), Hong Jin-ho (e-sportproffs), Hani (EXID) och Jang Dong-min (komiker)), men det är ändå två som jag anser sticker ut ur mängden och det är det båda kvinnorna Park Ji-yoon och Hani. De är båda väldigt smarta (även om Hani ibland hade lite för dåligt självförtroende och inte vågade lita på sina egna teorier) och dessutom är de roliga.

Ji-yoon började sin karriär för många år sedan som nyhetsuppläsare, men har på senare år blivit riktigt stor som programledare och radiopratare. Hon är intelligent, har alltid en glad och positiv attityd och är helt otroligt skicklig på att hålla igång andra deltagare och gäster så att alla får vara med. Hon är som en dirigent som styr upp alltihopa. De roller hon hade i showen (hon spelade både män och kvinnor) gjorde hon på ett engagerande, roligt och charmigt sätt. Efter att i avsnitt 6 och 7 (säsong 2) ha spelat sångerskan Jazz Park blev den karaktären så populär så att hennes fans ropade Jazz Park efter henne. Själv tycker jag hon gjorde den charmigaste och roligaste rollen som Sexy Park i avsnitt 10 (säsong 2).

Historien om Hani och bandet EXID är en riktig askungesaga, som jag återkommer till, och ”Crime Scene” var den första show hon var permanent deltagare i. Med Hani finns det många oförglömliga klipp på youtube från ”Crime Scene”. Det mest sedda klippet från showen är från en av de två gånger Hani börjar gråta (hon blir skrämd och tror att hon tagit sönder något). Den grimas hon gör är inte av denna värld och jag har aldrig tidigare sett ett vackert ansikte förvandlas till något sådant ”monsterliknande”!

Men Hani, som slog igenom med en sexig image, blev inte mindre populär för det utan snarare tvärt om. Kontrasten mellan hennes sexiga artiststil och hennes närmast tantiga och pojkaktiga stil privat och i shower har bara gjort henne och EXID mer populära (mer om det i en EXID-krönika). Andra oförglömliga klipp är hennes nysningar som hon inte låtsas om utan bara fortsätter att prata.

Säsong 1 var som sagt inte lika bra, även om Ji-yoon och Hong också var med där, och det berodde främst på att showens upplägg inte var så lyckat. Till exempel gick en mordhistoria/tävling över två avsnitt, tills TV-tittarna klagade och från och med avsnitt 7 säsong 1 så hade varje avsnitt en avslutande historia. I säsong 2 tillkom en detektiv och upplägget för hur man letade ledtrådar blev mindre kaotiskt. Etc.

En annan förbättring som gjordes var namnen. Är man inte van kan det ibland vara svårt att hålla isär de koreanska namnen, men en fördel för de internationella fansen är att de i säsong 2 alltid heter samma som rollen det spelar. Om till exempel komikern Jang Dongmin spelar detektiv så heter han Detektiv Jang vilken kan leda till att någon ropar ”Där kommer detektiven Detektiv Jang”. Detta upplägg underlättade väldigt mycket innan man lärt sig vem av dem som heter vad.

Den kinesiska varianten nådde aldrig samma höjder. Dels var lösningarna till morden ibland obegripliga och man kunde få veta vem mördaren var men inte hur mordet gått till. Och dels var deltagarna mer larviga och busade mer än de letade ledtrådar. Det är också mer könsstereotyper i kinesiska program. Den enda fördelen med ”Star Detectives” var att den var lite mer fantasifull. En historia utspelade sig på Titanic (och bakgrundshistorien var en av konspirationsteorierna om Titanic) och en annan var några av deltagarna sjöjungfrur. För fans av k-pop bör noteras att Jackson från GOT7 var med i ett av de kinesiska avsnitten och i det koreanska originalet var några av gästerna Xiumin (EXO), BoA, Soyou (Sistar) och Minhyuk (CNBLUE).

Nu väntar jag med abstinensbesvär på säsong 3. Men det började illa för någon månad sedan när producenten till showen, Yoon Hyun-joon, fick frågan om en eventuell säsong 3. Då svarade han att det var osannolikt den närmaste tiden eftersom de som skapat ”Crime Scene” just då höll på med andra projekt och eftersom säsong 2 blev en sådan framgång hade man höga krav på 3:an och ville skynda långsamt. Nyligen kom dock ett glädjande besked från samme producent. Trots tidigare förnekelser så hade man redan påbörjat förberedelserna för säsong 3 som kommer att visas på JTBC någon gång under våren. ….. Hurra !!! … Själv skulle jag inte ha något emot att man hade samma gäng som i 2:an, men det är knappast troligt så 3:an kommer nog inte bli lika bra som 2:an.

”Crime Scene” med engelsk text kan finnas på Dailymotion eller så får ni fråga herr Google. Däremot kan man se ”Star Detectives” på den kinesiska kanalens egen youtubekanal med engelsk text (tyvärr är dock texten lite rörig och svår att hänga med i).

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av