Sydkoreanskt på Stockholms filmfestival

Från onsdag 9 november fram till och med söndag 20 november pågår Stockholms filmfestival. I årets upplaga har man lagt extra krut på sydkoreanska filmer.

”Koreansk filmkultur har äntrat en ny guldålder” skriver arrangörerna på filmfestivalens hemsida, och förklarar samtidigt varför de valt att fokusera just på koreansk film. Festivalen har också tidigare haft sydkoreanska filmer i programmet, senast förra året.

Bland de sammanlagt sju koreanska filmerna som visas under festivalen hittar vi bland annat The Handmaiden, regissör Park Chan-wooks senaste och mycket omtalade film, med bland andra Kim Min-hee och den prisade rookie-aktrisen Kim Tae-ri i huvudrollerna.

En annan film som visas är zombiefilmen Train to Busan (bilden), med bland andra Gong Yoo, Ma Dong-seok och Kim Eui-sung. Train to Busan har hyllats av kritikerna och blev den första koreanska filmen under 2016 att få över tio miljoner biobesökare i Sydkorea.

Samtliga årets filmer är som följer (beskrivningarna från Stockholm filmfestivals hemsida):

The Handmaiden

”1930-tal i ett Japanockuperat Korea. Den rika arvtagerskan Hideko tilldelas en ny tjänsteflicka, Sook-he, som egentligen har betydligt mörkare avsikter med sin anställning. Sarah Waters roman »Fingersmith« har spetsats till med rejäla delar hämnd och bizarre noir i ett erotiskt kostymdrama där skönhet och romantik möter våld”.

Information om tider och biljetter finns här.

Missing You

”En polis blir brutalt mördad och hittas död i famnen på sin sjuåriga dotter. Mördaren fälls för mordet, men har enligt polisens närmste kollega begått många fler. Femton år senare släpps mördaren fri och jakten på upprättelse kan börja. »Missing You« är en thriller om hämnd i koreansk noir-stil som får håren på armarna att resa sig”.

Information om tider och biljetter finns här.

Seoul Station

”En hemlös man som tagit sin tillflykt till terminalen på Seoul Station blir katalysatorn för en zombieapokalyps. Samtidigt letar en pappa febrilt efter sin försvunna dotter medan världen rämnar omkring honom. I sin hyllade stilistiska animationsstil regisserade Yeon Sang-ho denna prequel som utspelar sig dagen innan händelserna i »Train to Busan«”.

Information om tider och biljetter finns här.

The Tunnel

”Den sydkoreanska tungviktaren Jung-woo Ha, även aktuell i festivalfilmen »The Handmaiden«, spelar familjefar på väg hem till sin dotters födelsedag. När han kör genom en biltunnel kollapsar bergväggen över honom och snart är hans bil begraven under sten och betong. Allt han har är en mobiltelefon, två flaskor vatten och sin dotters födelsedagstårta”.

I samband med den redan fullbokade visningen 9 november möter också filmens regissör Kim Seung-hoon publiken. Mer information om tider och biljetter finns här.

The Wailing

”En by på den sydkoreanska landsbygden får oväntat besök och samtidigt sprider sig ett livsfarligt virus bland invånarna. Den lokala poliskommissarien försöker desperat att lösa fallet men blir känslomässigt involverad när hans dotter blir smittad. Kommer han att lösa mysteriet innan hans dotter dör? Och vem är egentligen skyldig?”

Information om tider och biljetter finns här.

Train to Busan

”En karriärsinriktad pappa på väg med tåg från Seoul till Busan med sin dotter tvingas tillsammans med en grupp överlevare kämpa för sina liv mitt i en zombieapokalyps. Sang-ho Yeons första steg bort från animation är klaustrofobisk, halsbrytande och fantastiskt spännande. En av de största snackisarna från årets Cannesfestival”.

Information om tider och biljetter finns här.

Yourself and Yours

”Efter ett kärleksgräl säger Youngsoos flickvän Minjung att de inte borde träffas mer på ett tag och nästa dag är hon spårlöst försvunnen. Istället dyker hennes dubbelgångare upp och verkar dejta varenda kille i hela Yeonnam där de bor. Hon är på jakt efter en ”bra kille” och Youngsoo vet inte riktigt vad han ska tro. Men en dag kommer Minjung tillbaka”.

Information om tider och biljetter finns här.

Källor: 1, 2, 3

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av