100 år av koreanskt mode

Vogue Korea fyller tjugo år och firar med en utställning om Sydkoreas modehistoria från de senaste hundra åren. Från 1 september, fram till 22 september, pågår utställningen Mode & Moments: 100 Years of Korean Fashion.

Det var drygt hundra år sedan, i början på 1900-talet, som trendiga koreaner började klä sig i västerländska kläder istället för hanbok. Detta tar utställningen till fasta på genom att bland annat visa upp skapelser från över sextio koreanska designers i kronologisk ordning; från de allra första till några av dagens populäraste, som Steve J & Yoni P och Juun.J.

1938 blev designern Choi Kyung-ja (1911-2011) den första i Korea att öppna ett skrädderi för västerländskt mode, och samma år grundade hon också den första akademin för modedesign i Korea. Hennes plagg har fått ett alldeles eget rum på utställningen, vilket också Nora Noh fått. Noh blev den första koreanska modeskaparen med ett eget märke, och som också höll den första modevisningen i Korea, 1956.

Mode & Moments: 100 Years of Korean Fashion finns på Culture Station Seoul 284, en byggnad som också är känd som Seoul Station då den var stadens viktigaste järnvägsstation från det att den byggdes år 1900 och fram till 2004. Sedan 2011 har stationshuset istället fungerat som ett kulturcenter.

Förutom en tidsresa genom Koreas modehistoria får besökare också uppleva verk av samtida konstnärer. Utställningen anordnas i samarbete med ett tiotal sydkoreanska konstnärer, som Choi Jung-hwa, Yeo Shin-dong och Vakki, samt koreansk-finska duon COMPANY.

Den som inte har möjlighet att ta sig till utställningen i Seoul kan istället få en glimt av den i videon här nedanför.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av