Sydkoreas enda hopp om en OS-medalj i boxning är utslaget

Söndagen den 14 augusti förlorade Sydkoreas ende boxare i OS, Ham Sang-myeong, 0-3 mot Kinas Zhang Jiawei i Rio de Janeiro (Brasilien), i herrarnas bantamvikt (56kg).

Ham uttryckte stor respekt till sin vinnande motståndare efter matchen och gjorde klart att Zhang Jiawei var en värdig vinnare.

Detta är första gången på 68 år som det endast finns en koreansk boxare under ett OS. Sedan OS i London 1948 har Sydkorea alltid skickat minst två boxare och tagit hem minst en medalj. Undantagen är OS i Moskva 1980 då man valde att göra gemensam sak med USA och bojkotta evenemanget med hänvisning till Sovjetunionens invasion av Afghanistan, samt OS 2000 i Sidney då ingen tog sig tillräckligt långt för en medaljvinst.

Men det var nära att ingen koreansk boxare hade närvarat överhuvudtaget i Rio de Janeiro, då Ham halkade in i sista minuten. Han hade egentligen inte hållit måttet för kvalificeringen eftersom han förlorade i en turnering som arrangerades av APB, WSB och andra professionella organisationer  i Vargas, Venezuela, förra månaden. Samtidigt meddelade en av de som redan kvalificerat sig till den internationella organisationen för amatörboxning, AIBA, att han hoppade av och där uppstod en lucka som erbjöds till Ham.

Ham har konstant uttryckt sin tacksamhet för att ens ha fått chansen att delta i OS, men han har haft fler uppförsbackar än att bli återupptagen med så kort varsel. Sedan han landade i Rio har han haft svårt att hitta regelbundna sparringpartners och har fått leta efter andra boxare från andra länder i andra viktklasser när tillfället givits. En landsman som erbjudit sig som sparringpartner är Shin Jong-hun som var med vid turneringen i Venezuela. Han har tidigare uttryckt skarp kritik mot Boxing Association of Korea (BAK) för att inte skydda landet boxare mot (vad han hävdar) internationell partiskhet och aktivt missgynnande mot koreanska boxare inom bl.a. AIBA.

Shin har själv också varit i en juridisk tvist med BAK angående en felaktig utbetalning och menar att detta har missgynnat honom från att till exempel vara med som sparringpartner för att stödja Ham.

 

Koreanska boxare i OS har en historia av att skapa rubriker. Mest känt är kanske fallet med Park Shi-huns seger mot den senare legendariske proffsboxaren Roy Jones Jr., i mellanviktsfinalen, Seoul, 1988. Trots Jones uppenbara seger tilldelades guldmedaljen Park, som senare själv höll med om att han inte förtjänade vinsten. Tidigare under samma event, men under bantamvikt, hade den inhemske Byun Jong-il förlorat mot bulgaren Alexander Hristov efter ett kontroversiellt poängavdrag av den nyzeeländske domaren Keith Walker, som blev attackerad i ringen av koreanska tränare som först jagade ut honom ur stadion med sparkar och slag, och senare även ut ur landet samma dag. Byun valde att sätta sig mitt i ringen i protest i över en timme.

Den kände sportkommentatorn Hwang Hyun-chul från kanalen SBS Sports sa att detta måste bli ett uppvaknande för landets utveckling inom sporten. Och att talangpoolen är bra, men att incitament saknas för att landets amatörboxare ska vilja utvecklas, samt att det idag är för dåligt samarbete mellan amatör- och proffsorganisationerna, och att med dessa ändringar så skulle framtiden se ljusare ut för koreansk boxning, som sett en stark nedgång de senaste åren i en annars framgångsrik historia.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av