Seoulborna blir färre

För första gången sedan 1988 har Seoul färre än tio miljoner invånare. Detta efter att folkmängden i staden minskat femton månader i rad.

Det var i maj som antalet registrerade invånare i Seoul inte längre nådde över tiomiljonersstrecket, utan bara uppgick till drygt 9 995 000, meddelade Sydkoreas inrikesministerium. Befolkningen i huvudstaden förväntas inte börja växa igen inom överskådlig framtid.

En av anledningarna till att Seoul krymper är att allt fler lämnar staden på grund av de höga bostadspriserna. Även den höga arbetslösheten bland unga vuxna får många nyexaminerade att söka sig ut i landet. Många väljer då att flytta till den omkringliggande provinsen Gyeong-gi, och främst städerna Seongnam, Goyang och Namyangju. Trots att Gyeong-gi till ytan är betydligt större än Seoul fick provinsen tio miljoner invånare först 2003. Nu bor det över 12.5 miljoner personer där.

En annan anledning till befolkningsminskningen i huvudstaden är den ihållande trenden med låga födelsetal. Antalet barn som föds i Seoul har minskat med 38% de senaste femton åren. Förra året föddes 82 000 barn.

Allra störst befolkning hade Seoul år 1994, då man hade drygt 10.94 miljoner invånare.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av