Mukbang i sin enklaste form

Ett nytt TV-program i kategorin mukbang har på kort tid blivit en snackis på grund av sitt originella upplägg. I ”Quiet Dining” sätter sig nämligen kändisar framför kameran för att äta en måltid under tystnad.

Quiet Dining (Joyonghan Siksa) hade premiär 29 juni i kabelkanalen O’live, som specialiserar sig på matprogram. Avsnitten är drygt en halvtimme långa, med en handfull seperata inslag, och visar människor i varierande åldrar som ensamma äter sina måltider i lugn och ro. De sitter vid dukade bord, ibland i något ovanliga omgivningar som ett gym, en frisersalong, ett spökhus eller i en grotta, och de koncentrerar sig helt och hållet på maten.

Quiet-Dining-1
Från skådespelaren Kwon Hyun-sangs inslag, sänd 19 augusti.

Inga överdrivna reaktioner, inga lovord, inget hetsätande och ingen ögonkontakt med kameran. Istället växlar programmet mellan att visa personen rakt framifrån, och visa närbilder av munnar som slukar, käkmuskler som arbetar, samt bestick som skär, spetsar, lyfter och skopar upp. Programmet beskrivs på den officiella hemsidan som en dokumentär.

Producenten för Quiet Dining, Kim Kwan-tae, ville skapa ett program som enbart fokuserar på själva ätandet. Han menar att att man får se en väldigt ärlig sida av en person när han eller hon äter ensam. ”Jag tänkte att det vore roligt att se den ärliga, privata sidan av en kändis”, säger Kim.

Quiet-Dining-2
Från skådespelaren Lee Jae-yoons inslag, sänd 19 augusti.

Mukbang (som översatt skulle bli något i stil med ”ät-sändning”) som fenomen dök upp i Sydkorea redan 2008, och har sedan dess bara blivit allt populärare och spridit sig över världen. Oftast har en mukbang inneburit att personer äter stora kvantiteter mat, och gärna snabbt.

”Märkligt beroendeframkallande” är en tittares kommentar om Quiet Dining. Vilken är din kommentar?

Källor: 1, 2

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av