Kommitté hittar absurda satsningar

Sedan 2006 har sydkoreanska staten lagt nära 1,3 triljoner kronor på olika satsningar för att hantera de fallande födelsetalen och den åldrande befolkningen. Trots detta har man sett väldigt få resultat, vilket kan förklaras med att pengarna gått till helt andra ändamål.

I år har Sydkoreas nationalförsamling för första gången bildat en kommitté som ska granska de statliga programmen som har genomförts med finansiering av pengar öronmärkta för att stimulera födelsetalen och ta hand om den allt äldre befolkningen.

Enligt tidningen JoongAng Ilbo upptäckte man under granskningen att endast drygt 7 % av budgeten för perioden 2006–2015 gått till relevanta program, medan 3,4 % av budgeten gått till diverse projekt som inte kan relateras till syftet alls. Resten av pengarna, alltså nästan 90 %, har gått till projekt som bara med lite god vilja kan tänkas avhjälpa befolkningskrisen.

Bland de granskade projekten hittade kommittén allt från installerade övervakningskameror över hela landet, till marknadsföring för att få turister att bo i tempel och i hanok, samt att locka utländska sjukvårdspatienter och studenter till Korea.

Utredningen visade också att det är svårt att få svar från departementen hur det kommer sig att så många av projekten inte verkar kunna kopplas till det aktuella problemet. En teori bland kommittén är att ansvariga helt enkelt inte vet vad som orsakar de låga födelsetalen, och att de därför blandar in lite allt möjligt i programmen.

Från i år och fram till 2020 kommer sydkoreanska staten lägga ytterligare 1,48 triljoner kronor på problemen, men av de sammanlagt 189 programmen är det bara nio stycken som är nya. Resten har påbörjats antingen 2011 eller redan 2006. Na Kyung-won (Saenuri-partiet), ordförande för den granskande kommitén, menar dock att man borde stöpa om programmen, så att de faktiskt riktar sig till problemen med låga fertilitetstal och befolkningens åldrande.

Sydkoreas totala fertilitet, alltså antal barn i genomsnitt per kvinna i fertil ålder, låg förra året på 1,24, vilket är bland världens lägsta. Samtidigt beräknades 13 % av befolkningen vara över 65 år gammal, och andelen äldre fortsätter bara växa. En krympande, åldrande befolkning sägs leda till brist på arbetskraft, ökade kostnader inom välfärden, en kroniskt trög ekonomi och ett i högre grad konservativt samhälle.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av