Stort litteraturpris till Han Kang

Författaren Han Kang vann nyligen det prestigefulla Bookerpriset, och världen har redan visat ett ökat intresse för hennes författarskap. Så småningom kommer hennes böcker också att ges ut på svenska.

Det var för romanen The Vegetarian som Han, tillsammans med översättaren Deborah Smith, vann årets Man Booker International Price. Priset delas ut varje år bland romaner som publicerats i Storbritannien, och i år var juryn enig om att Han Kangs roman var den värdiga vinnaren.

The Vegetarian publicerades i Korea 2007, och handlar om en kvinna, som efter att ha haft en serie våldsamma mardrömmar, bestämmer sig för att bli vegetarian. Hennes familj protesterar – att vara vegetarian är trots allt inte normalt i Sydkorea – men kvinnan blir bara allt mer övertygad om att hon vill leva utan att bruka våld, och fantiserar om att förvandlas till ett träd.

Han Kang debuterade som poet 1993, har studerat litteratur på universitet, skrivit flera romaner, vunnit flera litterära utmärkelser, och undervisar i kreativt skrivande på Seoul Institute of the Arts.

Att Bookerpriset delas av författaren och översättaren väntas uppmärksamma översättarnas viktiga arbete, som annars ofta förbises. Översättare av just koreansk litteratur har hittills varit få och ofta oavlönade, då det internationella intresset för koreansk litteratur i allmänhet varit svagt. Nu hoppas många på att fler koreanska författarröster ska lyckas nå ut till en bredare publik när fler blir intresserade av att översätta dem.

Uppmärksamheten Han fått i samband med utdelningen av priset har lett till att nya upplagor av The Vegetarian nu trycks i både USA och i Storbritannien, och att boken kommer översättas till ännu fler språk, inklusive svenska. Vegetarianen, som den kommer heta, beräknas komma ut nästa vår, men redan i oktober kommer Han Kangs roman Human Acts på svenska, då med titeln Levande och döda.

Tills vidare finns The Vegetarian att köpa via boklådor, samt att låna på vissa bibliotek runt om i landet.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av