Två år sedan Sewol sjönk – nu ska hon bärgas

16 april 2014 sjönk passagerarfartyget Sewol i vattnen utanför ön Jindo. Katastrofen skakade hela Sydorea, och medan vardagen redan återgått till det normala för de flesta koreaner lever många fortfarande med tragedin i färskt minne. I sommar ska Sewol slutligen bärgas i hopp om att hitta de nio saknade kropparna.

Av de sammanlagt 476 passagerarna ombord lyckades man bara rädda 172 personer. När Sewol förliste var färjan full av gymnasieelever och lärare på väg till Jejudo på skolresa. I januari i år tog 75 av överlevarna studenten; en årskurs som förlorade 246 elever, drygt tre fjärdedelar, i katastrofen.

Anhöriga och berörda kräver fortfarande svar på frågor om varför olyckan hände och varför räddningsarbetet inte fungerade. Att bärga färjan och göra tekniska undersökningar skulle kunna ge svar på några av frågorna. Färjan kommer lyftas upp i ett stycke för att öka chanserna att hitta kropparna efter de nio elever som ännu inte påträffats.

Beslutet om att bärga färjan togs i april 2015, nästan ett år efter olyckan. Under sommaren blev det klart att den svåra och riskfyllda uppgiften ska genomföras av ett kinesiskt bolag, Shanghai Salvage, tillsammans med det koreanska företaget Ocean C&I. I augusti påbörjades arbetet med planering och förberedelser, och i maj är det slutligen dags att börja lyfta fartyget till ytan. Man planerar vara helt klara med bärgningen innan juli, om inget oförutsett händer och vädret inte försvårar arbetet.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av