[KRÖNIKA] Statusrapport Seoul

Jag har varit i Seoul igen. När mitt påsklov blev dubbelt så långt på grund av uppskjuten start av praktik gick jag direkt in på min farligaste app, Resesökaren, och bokade tur och retur Seoul. Jag ignorerade mejlen jag fick från flygbolaget som ville boka ett hotell för min vistelse, och litade skamlöst att jag skulle få sova på min väns soffa.

Nu är det så att min goda vän på plats i Seoul (där hon studerar koreanska på heltid) bor i det minsta av rum och hon skrattade åt mig genom Skypefönstret när jag föreslog min soff-säng-plan. Jag bytte taktik, blottade strupen och menade att ”golvet fungerar ju också” varpå jag ännu en gång blev attackerad med skrattsalvor genom skärmen. Det är nämligen så att den golvyta som ej är belamrad av möbler i rummet är en smal, krokig transportsträcka mellan säng och badrum, så kanske om jag var en sjukt böjbar anakonda hade det dugt som sovplats.

Som tur är tycker min vän om mig ganska mycket och var glad över mitt besök. Jag anlände också under en helg och såg noga till att hon var tillräckligt berusad när vi kom hem om kvällarna att jag utan problem fick sova skavfötters i hennes nittiosäng.

Men sen kom måndagen och min vän gick från queen ölhävare till plugghäst – en imponerande kontrast i personlighet – så jag packade ihop mina saker, gick ut från porten, korsade gatan och gick in på hostelet som passande nog låg belägrat där. Ännu mer passande hade det ett rum till mig klart för inflyttning! Jag betalade och en stackars gosse envisades med att bära min stora resväska uppför trapporna och jag låg innan jag visste ordet av på en hotellsäng och zappade mellan kanalerna på min tv-skärm vilket leder mig till min första iakttagelse: Koreansk tv.

Nu vet jag inte vad för slags kanalpaket mitt hostel köpt in till sina tv-apparater men av de kanske 30 kanalerna jag hade att välja mellan visade 40% matrelaterade program. Antingen att det under hela programmet förtärs mat (väldigt ofta lätt överviktiga personer som försöker stoppa in så stora tuggor i munnen som möjligt och resterande personer applåderar) eller hederliga matlagningsprogram där någon kändiskock snackar råvaror och filéar fisk.

30% visade engelskutbildande program med kameran fast på en svart tavla där någon skriver upp engelska glosor och den koreanska översättningen med vit krita. Något som gjorde mig positivt överraskad, bra att ge så mycket programtid till språkutbildning!

20% var någon slags realityshow oftast hostad av några eller alla av vad som verkar vara Koreas enda 10 anställda programledare, ni vet typ vilka jag talar om, som sitter och snackar mer med varandra än med de inbjudna gästerna, typ aktuella artister eller skådisar.

Resterande procent gav programtid till det just nu hetaste dramat ”Descendants of the Sun” som verkade gå på repeat på alla dramakanaler? Fick i alla fall se (spoiler alert) när en man börjar borra i den redan raserade byggnaden, trots att den är fylld med skadade och räddningspersonal, ca 6 gånger men hångelscenen bara en gång, man kan ju inte få allt här i världen.

I mitten av veckan fick vårt Sweden-crew tillökning av två personer till! De hade hyrt ett lägenhetshotell mitt i Haepjong, med två våningar och terass möblerad zen-style med stenskulpturer och vindspel! Yours truly fick äntligen en ny chans att charma in sig med sitt soff-säng-förslag och denna gång lyckades det! Packade därför min resväska ännu en gång, checkade ut och gjorde mig hemmastadd på den mjukaste av soffor. Tyvärr 2-sits men det var värt att sova i fosterställning efter de tidigare nätterna på STENHÅRDA madrasser vilket leder mig till Iakttagelse 2: Koreanska madrasserDom är så, ursäkta språk, jäkla hårda. Vi snackar blåmärken på höfter, punkterade lungor och stressfraktur-på-svanskota-hårda. Observera att jag med dessa kroppsskador belyst samtliga normala sovställningar. Det var allt.

Vart man än befinner sig i Seoul; promenerar i en park, shoppar billiga strumpor i en enorm galleria, beställer en kaffe på ett café eller köper en risboll på 7eleven så hör man hela tiden musik. Hela tiden och överallt. 

Iakttagelse 3: Musik. Enligt mig mest spelade låtarna på gatorna i Seoul right now:

Mamamoo – 1 cm (Taller Than You)

Busker Busker – Cherry Blossom Ending

Zico feat. Babylon – Boys and Girls

Hyukoh – 소녀 (A Little Girl)

Twice – Ooh Ah

Produce 101 – Pick Me

Zico – I Am You, You Are Me

San E feat. Mad Clown – 못먹는 감 (Sour Grapes)

Iakttagelse 4: Kylan.

2 plusgrader i Seoul känns inte som 2 plusgrader i Stockholm. Vi diskuterade detta inom gruppen med våra gemensamma tveksamma kunskaper inom meteorologi och kom fram till att det kan vara den fuktigare luften i Seoul? Den letar sig i alla fall in till bara skinnet, kanske också till skelettet och fullkomligt paralyserar med iskyla. Bör nämnas att jag endast packat en halvtjock vårjacka och de flesta av mina medtagna byxor slutade långt innan ankeln. Men fryst har vi gjort i alla fall!

Iakttagelse 5: Fashion

Jag lyckades missa den enorma körsbärsblomningen i stan med en futtig vecka men prickade in Seoul Fashion Week perfekt. Vad har dom på sig då? Polokragar, korta byxor, denim denim denim, hängselklänningar, sidenjackor med brodyr, enorma rosa hoodies och glansiga pleather bikerjackor samt manchettskjortor med öppna ärmslut som helst ska hänga ner till knäna.

Avslutande tips:

Två rykande varma vegetariska ramyun, sjögräsrullade risbollar och all you can eat kimchi för 10.000 won när man klättrat i berg hela dagen, sett solnedgången på toppen och är sådär paralyserad av iskyla som tidigare nämnt.

Acceptera det ickexisterande utbudet av västerländsk frukost, strunta i den där torra croissanten från Starbuck’s och ät en mättande omurice hos din närmaste ahjumma-restaurang.

Gå till närmaste norebang med ett par flaskor blåbärs- och grapefruktsoju gömda i fickorna och sjung bort 3 h som kommer kännas som tjugo minuter.

Gå inte hem fast man borde när klubben stänger klockan 3, köp 2 l petflaskor Cass på 7eleven, glöm inte att be om pappmuggar i kassan, sätt er tätt tillsammans i Hongdae och lär varandra att säga roliga svärord på era respektive språk.

Gå till er närmaste nagelsalong och gör manikyr med gellack hos gulliga nageltjejer för nästan inga pengar. En glitternagel kostar extra men unna er en på varje hand.

På återseende, Seoul!

Mvh,

Eder alldeles egna Koreakorrespondent

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av