Arv allt oftare bakom förmögenhet

Jobba hårt, så blir du framgångsrik. Alla har nog hört något liknande, men koreanska ungdomar får kanske höra det oftare än andra, då konkurrensen om de bästa skolorna och jobben är stenhård. Nu visar dock en ny undersökning att förmögna koreaner allt oftare blivit det genom arv, snarare än genom egna ansträngningar.

I ekonomiprofessor Kim Nak-nyeons rapport från november uppskattas andelen tillgångar som härstammar från arv till 42 % under 2000-talet. Det innebär att Sydkorea ligger på ungefär samma nivå som Tyskland (42.5 %), lite under Frankrike och Sverige (47 %), men ännu inte i närheten av Storbritannien (56.5 %). Siffran förväntas fortsätta växa.

Under 80-talet var andelen ärvda tillgångar i Sydkorea endast 27 %, vilket visar på en dramatisk ökning. Anledningen är att Korea gått från att vara en ung ekonomi med stark tillväxt, till en stagnerad ekonomi med åldrande befolkning. Detta innebär att det inte längre är lika enkelt för unga att göra karriär och skapa sig en förmögenhet som det var för trettio år sedan.

Ett tydligt tecken på att koreanerna numera ärver sin förmögenhet kan man se i Bloombergs årliga lista över världens 400 rikaste personer. Alla fem koreaner på listan har nämligen ärvt sina tillgångar. Jämförelsevis har 28 av de 29 kineserna på listan själva skapat sin förmögenhet. 65 % av alla på listan ligger själva bakom sina rikedomar, medan 35 % ärvt sina.

Trots att Sydkoreas ekonomi inte längre ser likadan ut som på 80-talet lever förväntningarna på individerna kvar. Många unga vuxna som inte lyckats etablera sig i samhället och arbetsmarknaden ser det som ett personligt misslyckande; ett resultat av att de inte jobbat hårt nog. Resten av samhället håller i stor utsträckning med.

Professor Kim menar dock att ett samhälle där det mest troliga sättet att bli förmögen på är genom arv, snarare än att jobba och spara pengar, inte längre kan ses som en meritokrati – det vill säga, ett samhälle där individens sociala status baseras på ens meriter.

Just de små möjligheterna att själv kunna påverka sin sociala och ekonomiska status är en av anledningarna till att uttrycket ”Hell Joseon” myntats bland Koreas unga vuxna. Man menar att föräldrarnas position i samhället också avgör barnens, så som det oftast var under Joseon-dynastin (1392–1897). Är man född i ”fel” familj, spelar det ingen roll hur hårt man jobbar.

Inte oväntat pekas bristen på social rörlighet, samt den växande klyftan mellan rika och fattiga, ut som stora orsaker till psykisk ohälsa bland koreaner i 20- och 30-årsåldern. ”Det bästa för en sydkorean är att aldrig bli född; det näst bästa är att dö så snart som möjligt,” säger de självutnämnda invånarna i Hell Joseon, som tappat hoppet om att situationen någonsin ska bli bättre.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av