Protester efter överenskommelse mellan Japan och Sydkorea rörande tröstekvinnor

Det var strax innan nyår som Japans premiärminister Shinzo Abe och Sydkoreas president Park Geun-Hye nådde en formell överenskommelse rörande de koreanska tröstekvinnorna under andra världskriget. Dock har överenskommelsen stött på omfattande protester från flera håll.

Överenskommelsen innebär att Japan betalar nästan nio biljoner won, sjuttio miljoner SEK, till en fond för de överlevande offren medan Sydkorea avstår från att kritisera Japan i frågan. Japan framförde även via telefon en muntlig ursäkt till president Park. Japanska politiker har menat att överenskommelsen även gäller borttagandet av minnesstatyn framför Japans ambassad i Seoul, något som sydkoreanska regeringen förnekar.

Japanska politiker och medier har gjort uttalanden som går i direkt kontrast till ”den förlikande anda” i vilket överenskommelsen ingicks, medan sydkoreanska myndigheter överraskades av kraftiga och omfattande protester mot överenskommelsen. Oppositionspartier har framfört begäran om att den ska ogiltigförklaras och förhandlingarna återupptas.

Vissa politiska kommentatorer har kallat överenskommelsen och reaktionen som följde för president Parks största diplomatiska misslyckande hittills. Många menar på att protesterna är ett resultat av Parkregeringens bristande strategi i frågan, minimal kommunikation med de överlevande tröstekvinnorna och deras organisation Korean Council for the Women Drafted for Military Sexual Slavery by Japan, och deras allt för avslappnade position i många historiska problemställningar.

Föredetta tröstekvinnorna Gil Won-ok (vänster) and Lee Yong-soo gråter under protesterna framför japanska ambassaden den 30:e december. Foto: Shin So-young
Före detta tröstekvinnorna Gil Won-ok (vänster) and Lee Yong-soo gråter under protesterna framför japanska ambassaden den 30:e december. Foto: Shin So-young

Lee Yong-soo, en av de överlevande tröstekvinnorna yttrade sig kritiskt till tidningen Hankyoreh rörande överenskommelsen och dess brister.

”Varför låter regeringen oss lida om och om igen genom att kalla detta ‘den sista överenskommelsen’? Jag kommer att kämpa ändå tills slutet, ända till slutet” sa Lee Yong-soo, kämpandes med tårarna.

Protesterna har inte bara kommit från tröstekvinnorna själv, deras organisation och oppositionspolitiker. Medborgare från olika skikt i samhället, samt icke-koreaner boende i Korea, har samlats bakom kvinnorna i frågan.

Yoshihiro Wada, en 31-årig doktorand i litteraturvetenskap vid Yonsei Universitetet beklagade sig över den rådande mentaliteten i japan. Han förklarade att ”många samvetsgranna japanska medborgare kräver kontinuerligt en uppriktig ursäkt till tröstekvinnorna” men att detta fallit för döva öron och att fokus i japansk media istället är på hur mycket pengar det handlar om.

”Jag tror dock inte att det handlar om pengar här.” lade han till. ”Jag tycker Abe borde be om ursäkt till de överlevande tröstekvinnorna, men jag undrar om han är en person med en sådan förståelse för historia”.

Vid protesterna framför den japanska ambassaden i Seoul den 30:e deltog cirka tusen personer, däribland Cornelia Schmidt, en student från Tyskland vid Korea University. Hon fann Japans förhållningssätt till frågan kontrasterande kallt till Tysklands egna agerande rörande de krigsbrott som tog plats under andra världskriget.

Källa: 1, 2, 3, 4

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av