Nordkorea meddelar att man sprängt sin första vätebomb

Nordkorea meddelade idag att man sprängt sin första vätebomb. Timmar tidigare hade det registrerats ett skalv på 5,1 på tio kilometers djup i Nordkorea i närheten av den plats där landet tidigare utfört kärnvapenprov.

Testet har mötts av omfattande protester från grannländer. Japans premiärminister Shinzo Abe var starkt kritisk mot provsprängningen och att det ”är ett hot mot att Japans säkerhet och landets regering kommer att reagera kraftfullt mot vad han kallade en provokation mot icke-spridningsavtalet.” Sydkorea kommer att återuppta sina propagandasändningar vid nordkoreanska gränsen samt verka för nya FN-sanktioner mot sin norra granne. Även den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua uttryckte att provsprängningen strider mot FN:s avtal om att inte sprida kärnvapen. Man manade samtliga parter till återhållsamhet för att undvika att konflikten förvärras ytterligare.

Flertalet nordkoreaexperter uttrycker dock stor skepsis till Nordkoreas uttalande. Explosionen ska enligt mätningar varit på cirka 6 megaton, vilket är allt för svag för en vätebomb. Detta medför misstanken om att det rörde sig om en vanlig kärnladdning alternativt att provsprängningen av en vätebomb misslyckades. Det finns heller ingen tidigare underrättelse som pekar mot att Nordkorea ska ha utvecklat teknologin att konstruera en vätebomb. Istället tror man att detta är ännu en styrkedemonstration från landets ledare Kim Jong-un. Han vill visa för landets befolkning att han är mäktig och har kontroll samtidigt som han vill ”spänna musklerna” internationellt. Det är därmed troligt att detta kommer att följas av fler interna utrensningar.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainsatt stängt möte på onsdag för att diskutera Nordkoreas påstådda vätebombsprängning och hur man bäst ska kunna agera i ärendet.

FN:s generaldirektör har fördömt provsprängningen och kallade den högst bekymrande, brott mot FN:s antagna resulutioner samt att det har en stark säkerhetspolitisk destabiliserande effekt på regionen. Han krävde att Nordkorea omedelbart upphör med sina kärnvapensprängningar och utveckling samt möter FN:s order om avveckling av verksamheten i sin helhet.

Artikel uppdaterad: 2016-01-07 14:04

Observera att bilden ovan ej är från nordkoreas provsprängning.

Källa: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av