[LEDARE] Varför saker är som de är här

Vi gjorde ju en undersökning i december om hur ni upplevde Hallyu och dess innehåll, och det var ett par frågor som stod ut som många läsare undrade över så jag tänkte i denna ledare ta tillfället i akt att svara på dem.

Varför publicerar ni inte mer artiklar per dag?

Anledningen till detta är enkel och handlar om hur vi bedriver vårt arbete. Hallyu är en kulturtidskrift som liksom Sveriges andra kulturtidskrifter bedrivs genom ideellt arbete. Detta betyder att ingen får betalt för sitt arbete. Inte jag, inte redaktörerna eller någon av skribenterna. Den lilla intäkt vi får går till att betala vår hosting. Våra skribenter skriver på sin fritid och jag håller hårt på att deras första prio aldrig är Hallyu, utan jobb, familj, hälsa och studier går före. Därför kommer det in artiklar när skribenterna har tid.

Varför är ni så sena med artiklar? Vissa gånger kan ni publicera något flera dagar efter nyheten kommit ut.

Lika mycket som detta handlar om samma ämne som ovan så berör det även den process som artiklarna går igenom innan de kommer ut på hemsidan. Ingen av våra skribenter har rättigheter till att publicera något. Detta är upp till redaktörerna att bestämma. Innan artiklarna släpps igenom ska de granskas språkmässigt, faktamässigt och formatmässigt. Det kan exempelvis vara så att redaktören i fråga kräver bättre eller fler källor, eller att bilden till artikeln inte platsar.

Varför har ni inte skrivit om X?

Vad som skrivs är upp till skribenten. Jag kan lägga upp förslag på ämnen och händelser som jag tycker vore intressant, men i slutändan är det upp till skribenten vad hen vill skriva om.

I andra fall har jag sagt nej till publicering för det inte uppfyller våra krav på källor. Detta kan exempelvis vara dejtingrykten som Koreaboo eller Allkpop har publicerat. Vi betraktar inte dessa två bloggar som seriösa informationskällor, tvärtom står de på vår svarta lista över källor man inte får använda. Vi är en kulturtidskrift och inte en skvallerblogg som Koreaboo, eller kvällstidning som Aftonbladet. För oss är det viktigt att vi levererar ett korrekt innehåll av god kvalitet, och det är något vi inte kommer att kompromissa på. Innebär det att vi är sena medan vi försöker bekräfta informationens korrekthet och samla tillräckligt med information för att ge en bra bild vad som har inträffat så får det vara så.

Vi ser allt för ofta hur så kallade ”nyhetssidor” för kpop och annan koreansk kultur slänger ut vad som helst bara för att publicera något, skriver spekulationer som fakta, och väljer vad de publicerar och hur de formulerar sig baserat på vad de kommer få mest klick på. Ett exempel är Koreaboos många listor och användande av strategin ”netizen säger” för att provocera fram en reaktion och därmed ökad trafik. Detta kommer aldrig hända på Hallyu så länge jag är chefredaktör.

Och varför använda just ett screen shot som bild för den här artikeln? Jo, för den ger en tydlig bild av kontrasten mellan våra olika innehåll.

Vill du ger mer feedback, har frågor eller funderingar? Kommentera nedan eller skicka oss en rad via mail eller några av våra sociala medier.

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av