[KRÖNIKA] Gamla goa låtar – del 2

Nu har det återigen blivit ett nytt år och vi kan blicka framåt mot nya framgångar för koreansk underhållning, men min första krönika för i år blir min andra tillbakablick mot gamla goa låtar.

En del av den k-pop som jag tycker är klassisk har varit ”moderna” låtar och det är snarare så att jag blivit övertygad om att de kommer att bli klassiker, medan andra sånger jag fallit för har varit remakes av ”förhistoriska” hits. Av dessa insåg jag genast att några var remakes, medan det för andra dröjde något år innan jag begrep det.

Den låt jag under längst tid låtit mig luras av är ”Why do you” (aka ”Misook”). Jag hörde den första gången i en muskvideo av Super Baby. Jag tror att hans version är från av 2011. Och när jag straxt efteråt hörde Lee Ki Woo sjunga lite av den i drama serien ”Flower Boy Ramyun Shop” från samma år, så blev jag helt övertygad om att det var en helt ny låt av Super Baby.

Sedan dröjde det flera år, faktiskt ända tills våren 2015, innan ett gediget arkeologiskt arbete på youtube avslöjade att det var en riktigt gammal hitlåt. Jag är osäker på när den släpptes, men jag har hittat ett liveframträdande av orginalartisterna Chuli & Miae från 1993 (Saturday Night Music Show, 1993.01.23). Missa inte den dansande mannen i en alldeles för stor kostym som var mode då.

Eftersom jag gillar den så mycket sökte jag vidare och upptäckte att flera artister sjungit den i olika TV-shower. Bl.a. har Minho (Shinee) varit med och sjungit den i Music Core (2014.03.08). Men den absolut bästa versionen, inklusive orginalet, hittar ni här (Dongwoon (Beast) Sohyun (4minute)):

Många av de gamla goa låtarna jag upptäckt har jag, som sagt vad, redan från första början insett varit remakes av äldre hits, helt enkelt därför jag hört dem på TV-shower såsom ”1000 songs” och ”Music Travel”. Och den av dessa som gjort det största intrycket på mig är ”Beautiful Restriction” som jag redan 2009 hörde några av tjejerna i Girls’ Generation (SNSD) sjunga i ”Music Travel”.

Även om de gör en helt underbar version av den och jag älskar låten, så dröjde det säkert ett år innan jag beslöt mig for att gräva fram originalet från 1996 av Kim Jong Suh. Trots att han inte har lika fantastisk sång röst som tjejerna så passar låten riktigt bra till hans röst. Jag rekommenderar verkligen båda versionerna. Dessutom är det värt att lyssna på Sunnys version i ”Invincible Youth”. Andra som sjungit den är t.ex. Kyuhyun (Super Junior), även om det var mer spex än ett seriöst framtädande i TV.

Det koreanska band jag följt och älskat mest är utan tvekan SNSD och precis som ”Beautiful Restriction” har jag upptäckt de flesta gamla låtar genom att jag har hört SNSD, eller någon av dem, sjunga låten för att sedan leta upp orginalet. Redan tidigt fastnade jag t.ex. för låten ”Butterlfy” (aka ”Nabi”) när Sooyoung 2008 sjöng den i en radioshow. Och precis som för ”Beautiful Restriction” tog det lång tid innan jag sökte igenom youtube efter orginalet av Park Ki Young. Jag har inte lyckats ta reda på vilket år den kom ut, men det äldsta framträdande av ”Nabi” jag hittat är från 2005.

Samma år som Sooyoung sjöng ”Nabi” i radio så släppte tjejduon Davichi låten ”Love and War”. Det är härligt svängig och har i koreansk TV sjungits av bl.a. Jung Ah (After School), Soyeon (T-ara), Taeyeon (SNSD) och Tiffany (SNSD). Tiffanys version är den bästa så vi nöjer oss med den samt orginalet.

Men den låt jag har hört flest artister sjunga, näst efter Wax’s ”Oppa” (se ”Gamla goa låtar – del 1”), är nog ”Coming-of-age cermony” (aka ”Adult cermony” aka ”I will accept you”) av Park Ji Yoon. Den har sjungits av artister från bl.a. SNSD, Girl’s Day, Nine Muses och 4 Minute. SNSD:s version är den överlägset bästa (t.o.m. bättre än orginalet). Synd bara att de gör en så kort version av den. Den är från år 2000 och en representant för den tidens sexiga koncept (hon övergav senare sin sexiga image när hon alltmer tog kontroll över produktionen av sin musik).

Tyvärr har jag inget från 80-talet, men jag kom nästan dit den här gången också. ”Violet Scent” (aka ”Violet Fragrance”) av Kang Su Ji är från 1990. Den har sjungits av Suzy (Miss A), Jessica (SNSD), Sooyoung (SNSD) och en rockigare version har framförts i koreansk TV av B1A4. Och likt Uhm Jung Hwa, som vi snart kommer till, har hon varit med i ett roligt avsnitt av ”Running Man”, episod 122 (2012.12.02).

En låt blev jag tidigt övertygad om att den skulle bli en klassiker och det är Super Juniors ”Sorry Sorry” (2009). Jag tror och hoppas att den kommer att bli en odödlig låt för det är den värd. Originalversionen är riktigt bra och när SNSD sjunger den i Music Travel (2009) inser man hur fantastisk melodin verkligen är. Man får heller inte glömma att killarna gjorde två versioner där den senare, ”Sorry, Sorry & Answer”, förmodiligen riktade sig till en ”mogen” publik.

2009 kanske inte är så gammalt så låt oss backa i tiden till slutet av 90-talet med hjälp av en av mina favoritartister, Uhm Jung Hwa. Hon började som popstjärna, men är numera mest känd som skådis (film och TV–drama). Jag nämnde hennes drama ”Witch’s Romance” (2014) i min första krönika ”Askungesagor” och jag kan även rekommendera ”He who can’t marry” (2009). Dessutom är hon väldigt humoristisk och rolig vilken man kan se när hon är med i ”Running Man”. Särskilt i episod 146 (2013.05.19) där hon låtsas ha skadat sig för att kunna fånga Jae Suk. Den av hennes låtar som jag känner till att någon i SNSD (Taeyeon) har sjungit är ”Festival”. Det är en glad och svängig låt från 1999, så det får passa bra som ett avslut.

Jag gillar verkligen Uhm Jung Hwa och återkommer till henne i en annan krönika. Men till dess önskar jag er alla en bra fortsättning på 2016 (tja, egentligen önskar jag er en bra fortsättning på alla år ni har framför er tills ni möter den eviga drömlösa sömnen).

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av