[KRÖNIKA] Emilias Kpop Guld

Det bästa med att inleda ett nytt år är att få sammanfatta det gamla. Huvudvärken efter nyårsnatten hade knappt lagt sig förrän jag började frossa i listor och enkäter om året som gått. ”Hur många länder/städer besökte du?”, ”Gjorde du något år 2015 som du aldrig gjort förut?”, ”Vad gjorde du på din födelsedag 2015?” Mina mest spelade låtar och artister på Spotify analyserades noga, och mina mest likeade bilder på Instagram sorterades i kollage.

När jag sammanfattat mitt eget personliga år är det dags att stega ut på Internet, och jag tar med glädje del utav vloggare och bloggares bästa fynd, mest använda skönhetsprodukt, favoritrecept och sammanfattningar av årets bästa memes, GIF:ar och roligaste kändisskandaler.

Men det bästa av allt, kpopen!  Jag hade bestämt mig för att sätta ihop en lista med mina 15 bästa kpoplåtar från 2015. Detta var dock lättare sagt än gjort. Jag började med att sätta ihop en topp 55-lista och fick sedan grov separationsångest när jag började sålla bort låtar, och ett så dåligt samvete när de kvarvarande skulle placeras i gilla-mest-ordning. Det var en ren omöjlighet och orsakade mig bara smärta.

En annan sak jag tycker mycket om i januari är alla kulturgalor och fina prisutdelningar som går av stapeln. Lyxiga Golden Globe, ELLEgalan och min favorit P3 Guld, som inspirerade mig mitt i misären att göra en spinn-off på den istället för att fortsätta att bråka med 15-låt-listan. Jag ger er därför Emilias Kpop Guld, med ogenerat helt och hållet kopierade priser från Svenska P3 Guld, men med bara koreanska vinnare, here we go:

Guldmicken

Svensk vinnare: Silvana Imam

Guldmicken är ett pris för bästa liveakt. Måste tyvärr medge att de enda koreanska liveakter jag upplevde 2015 var Block B i Helsingfors i mars och en klubbspelning med San E i Seoul i maj. Båda två var fantastiska att se, men den enda värdiga vinnaren av Guldmicken 2015 blir dock Block B. Blir nu lite besatt av tanken på en duett med Silvana Imam och Zico!?

Årets artist 

Svensk vinnare: Seinabo Sei

Ett tungt pris att ta hem, och bör gå till någon som kan stå något sånär rakryggad bredvid mäktiga Seinabo. Kalla mig hypnotiserat biased men jag måste få be Zico att komma upp på scenen igen. Han har haft ett fantastiskt år. Först med sin lysande medverkan som domare i Show Me The Money (återföreningen med Minho kan ju vara det bästa som hände över huvud taget detta året), otaliga samarbeten på några av årets bästa låtar (Oasis med Crush och Dark Panda med Paloalto & Hyorin) följt av sin första solo EP ”Gallery”. 2015 var Zicos år.

Årets grupp 

Svensk vinnare: Axwell & Ingrosso

Jag är ledsen Axwell & Ingrosso, ni förtjänade säkert priset för årets bästa grupp men jag känner inte det minsta ånger i att ni får maka lite på er uppe på prispallen och ge plats åt året 2015:s giganter. Tidig försommar dundrade BIGBANG in och förgyllde allas vår tillvaro med 4 stycken håll-käften-singlar med tillhörande musikvideor, och hela världen gick ner på knä med pannan i golvet för att tillbe gudarna G-Dragon, TOP, Taeyang, Daesung och Seungri.

Årets låt

Svensk vinnare: Zara Larsson Lush Life

Oj, så jag har ältat detta. Tittat igenom mina listor om och om igen. Valt, strukit och dunkat huvudet i väggen. Men så gick det upp för mig som ett ljus. Allt blev så självklart. Årets låt är I Need U med BTS. Den är 2015, med allt vad det innebär, för mig.

Årets Nykomling

Svensk vinnare: Sabina Ddumba

Flera starkt lysande nya stjärnor har tänts på kpophimlen i år. Den som dock fick mig att fullständigt släppa allt var indiebandet Hyukoh med världens coolaste Oh Hyuk i spetsen. De är fantastiskt unika musikgenier och en sådan frisk fläkt att de helt klart förtjänar priset för årets nykomling. Här har vi också en potentiell drömduett! Jag tänker en soulig gospellåt med mycket stämmor och hesa wailningar *får redan rysningar*.

Årets pop

Svensk vinnare: Little Jinder

Priserna jag delar ut under denna gala är i form av en stor spira i bländande guld. Spiran för årets pop har jag dock låtit krossa och slipat till 8 likadana delar och jag skulle därför vilja ha upp 8 stycken popgenier på scenen. 4MINUTE (Crazy Wonder Girls (I Feel You) Miss A (Only You) AOA (Heart Attack) Red Velvet (Ice Cream Cake) GOT7 (If You) MONSTA X (Hero) EXO (Call Me Baby). Helt klart det svåraste priset att dela ut då k-poppen är den bredaste, bästa genren och utbudet är enormt! Kpop <3

Årets hiphop/soul 

Svensk vinnare: Erik Lundin

Delad glädje är dubbel glädje, är det inte så man säger? Detta verkar i alla fall vara temat för Emilias Kpop Guld prisutdelning, men vad kan jag göra när det finns så mycket bra musik? I november släppte både Jay Park sin ”Worldwide” och Dynamic Duo sin ”Grand Carnival” och vet ni vad? Båda är så jäkla bra och har spelats till bristningsgränsen av mig. Bästa Jay, Gaeko och Choiza, kom upp på scenen och ta emot ert pris.

Årets rock/metal 

Svensk vinnare: Dolores Haze

Rock/metal är tyvärr ingen genre jag utforskat särkilt noga på den koreanska musikscenen. Hade med glädje sett en koreansk variant av underbara, coola Dolores Haze (om denna grupp existerar, UPPLYS MIG!) I brist på den varan väljer jag istället att ge priset till F.T. Island som jag vet släppt album i år och vars titelspår ”Pray” jag lyssnat på en del när jag varit arg (tips). Grattis, välkommen sångare Lee Hong-gi upp på scenen (pga lite kär i honom).

Årets dans

Svensk vinnare: Robyn & La Bagatelle Magique

Kan ca noll om dansmusik. Dansmusik för mig är den musiken jag helst dansar till dvs hiphop och RNB, men har förstått att riktig genreenlig dansmusik kräver en snabbare takt och mer elektroniska rytmer. Hittade endast två stycken låtar som jag tyckte passade in på beskrivningen och som jag lyssnat på mycket under året. Dessa två låtar tillhör dock två olika artister så därför blir prispallen än en gång delad. Chockerande, jag vet, måste göra något åt denna beslutsångest… Stort grattis till Shinee (View) och F(x) (4 Walls).

Det var det sista priset som delades ut på P3 Guld och likaså i Emilias Kpop Guld! Jag tackar så mycket för mig och säger thank you for the music till 2015. Hoppas på ett lika fett musikår 2016!

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av