Kärnvapensexpert varnar om Nordkoreas ökade kapacitet

Kärnvapenexperten Siegfried Hecker, före detta chef för USA:s Los Alamos National Laboratory, uttalade sig varnande efter att Nordkorea meddelat att man framgångsrikt sprängt en vätebomb. Hans varning var dock mindre om vätebomben och mer om Nordkoreas kapacitet att konstruera mindre bärbara kärnvapen.

Hecker menar på att typen av bomb är mindre väsentligt än diktaturens kunskap och kapacitet att göra bomben liten och bärbar. Som den senaste och en av de fåtal västerländska vetenskapsmannen som satt sin fot i Nordkoreas Yongbyon kärnreaktor så betonar att oron borde mindre röra sig om faktumet att det var en vätebomb som testades och mer att det testades överhuvudtaget. Ett test visar på att nordkoreanska vetenskapsmän har förbättrat sin design och att landets kärnvapenprogram förbättrats.

9937311144_114e3f8aed_o

Heckers teori är att den senaste provsprängningen inte var en vätebomb utan att väte tillförts explosionsprocessen för att förbättra dess explosiva effekt. Denna typ av kärnvapen gör det möjligt för förminskning av bomben i storlek.

”Vätebomber är mycket svåra att designa och konstuera och sannolikt fortfarande bortom Nordkoreas nuvarande kapacitet.” menar Hecker men pekar på att landets kärnvapenutveckling mycket sannolikt kan ske mycket hastigt i likhet med Kinas tidigare kärnvapenprogram. Kina testade sitt första kärnvapen 1964 för att genomföra den första vätebombsprängningen mindre än tre år senare.

Utifrån sin erfarenhet, underrättelser och vad han själv såg när han besökte Yongbyon så har Nordkorea tillräckligt mycket kärnbränsle för 18 sprängladdningar med en kapacitet att ta fram sex till sju varje år. ”Detta, kombinerat med den ökade sofistikering i och med senaste provsprängningen, målar en problematisk bild”

Provsprängningarna tillsammans med ej tagna tillfällen att sakta ned utvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram och halvhjärtade förhandlingar skapar en ovisshet över vad som väntas i framtiden för den koreanska halvön.

Källa: 1

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av