K-pop i storpolitiken

Den 16:e januari i år valdes Taiwans första kvinnliga president, den 59 åriga Tsai Ingwen, ledare för det Demokratiska Framstegspartiet (DPP).  I sitt segertal beskrev hon en viss händelses som ”.. .en påminnelse om vikten av landets styrka och enighet för dem utanför våra gränser…”

Den hon talade om var sångerskan Chou Tzuyu (från den koreanska popgruppen Twice), som efter att ha hållit i en taiwanesisk flagga, tillsammans med en sydkoreansk flagga, i ett koreanskt tv-program tvingats be om ursäkt till Folkrepubliken Kina.

Anledningen är att efter framträdandet blev hon anklagad av den taiwanesiske sångaren Huang An för att ta ställning för Taiwan mot Kina. Sedan slutet av inbördeskriget 1949 vägrar båda länderna att erkänna varandra som självständiga stater och hävdar suveränitet över den andre. Samtidigt tillåts inget annat land erkänna båda två (därav är Taiwan uteslutet som medlem i FN då Kina reda är med i dess säkerhetsråd), och frågan är därför kontroversiell och väcker starka känslor. Genast valde det kinesiska televisionsbolaget Anhui Television att ställa in Twice planerade uppträdande under det kinesiska nyåret.

Tzuyus arbetsgivare, produktionsbolaget JYP Entertainment, valde att stänga av henne från allt samröre med Kina, och spelade in ett kort klipp där hon bad landet om ursäkt.

I klippet klargör hon att det bara finns ett Kina och att hon avbryter all sin verksamhet där.

Starka reaktioner väcktes i Taiwan och många gjorde stöduttalanden för Tzuyu, bland annat Tsai Ingwen, då man anser att hon tvingats till att be om ursäkt. JYP avvisar påståendet om att de skulle ha tvingat Tzuyu att be om ursäkt.

Det har talats om att det hela varit en fördel för DPP som utmärker sig som det parti som hävdar Taiwans självständighet mest, men att det var tydligt innan att de skulle vinna ändå. Däremot verkar det som att DPP fått extra röster just på grund av händelsen från yngre väljare, som annars kanske inte skulle ha gått och röstat.

Stödet för Tzuyu fortsatte att växa även utanför Taiwan och många invänder mot JYP Entertainments sätt att hantera situationen, och menar att det var orättvist att lägga så stor skuld och ansvar på en 16-årig flicka, som utan tidigare uttalat politiskt ställningstagande nu tvingats ta ställning.

Måndagen den 18:e januari gjorde Kinas kulturminister ett uttalande om att landet inte förbjudit Twice från att uppträda, utan att enskilda nöjesbolag brutit avtal med JYP Entertainment.

Samtidigt skrev Kinas statliga nyhetstidning att vifta med en taiwanesisk flagga i sig inte kan ses som ett uttalande för självständighet.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av