[RECENSION] The Beauty Inside + Madonna

Vi besökte Stockholms filmfestival, och här är kortare recensioner av två av de sydkoreanska filmer som visades där.

The Beauty Inside

Regissör: Baek Jong-Yeol
Skådespelare: Han Hyo-Joo, Park Seo-Jun, Juri Ueno, Lee Jin-Uk m.fl.
Längd: 127 min
År: 2015

Idén bakom “The Beauty Inside” är baserad på episodfilmer med samma namn, producerade för YouTube 2012. En man vaknar upp på sin 18-årsdag med förändrat utseende. Så fortsätter det. Varje dag ny kropp, ålder och kön – ett oförklarligt tillstånd som ställer relationer på sin spets, särskilt romantiska sådana. Denna sockersöta dramakomedi blir ofta på gränsen till för mycket melodram, men i slutändan vinner feelgood-charmen tack vare säkra skådespelare och brännande identitetsfunderingar.


Madonna

Regissör: Shin Su-won
Skådespelare: Seo Young-hee, Kwon So-hyun, Kim Young-min m.fl.
Längd: 121 min
År: 2015

En sjuksköterska får via sina patienter – en man i behov av hjärttransplantion och en gravid ung kvinna – anledning att ifrågasätta sitt eget förhållande till livet och döden. Shin Su-won har med “Madonna” skapat en studie i hur effektivt en människa kan brytas ned när omgivningen sviker, och hur destruktiva patriarkala strukturer återfinns i alla samhällskikt. En nattsvart betraktelse som berör på djupet, med tillräckligt många strimmor hopp för att man inte ska gå under fullständigt i biomörkret.

Anders Nilsson

Filmrecensent

Anders Nilsson är frilansskribent inom film och kultur och har skrivit för bland annat Gaffa, Tidningen Kulturen och Kulturimperiet. Han har magisterexamen i filmvetenskap från Stockholms Universitet

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av