Omfattande protester efter tillsättningen av ny chef för National Museum of Contemporary Art

Hundratals konstnärer har lämnat in en gemensam protest mot tillsättandet av Bartomeu Mari Ribas, 49, som ny chef för Sydkoreas National Museum of Contemporary Art.

Protesterna grundar sig på Ribas censur av en utställning under hans tid som chef för Barcelona Museum of Contemporary Art.

I mars i år bad han om att en satirisk skulptur skulle tas bort från en kommande utställning vid namn ”The Beast and the Sovereign”. När både konstnären och kuratorn ansvarig för utställningen vägrade beslöt Ribas att ställa in hela utställningen. Ribas anklagades för politisk censur, vilket fått sydkoreanska konstnärer att oroas inför framtida utställningar på museet.

Ribas tillsättning är första gången som en icke-korean har fått tjänsten som chef för Sydkoreas National Museum of Contemporary Art. Tjänsten är tidsbegränsad på tre år och är resultatet av ett omfattande rekryteringsarbete. Redan i februari hade man börjat söka efter en passande person för tjänsten, utan framgång, innan man i juli beslöt att ta omtag efter brist på passande kandidater. Av tjugotvå kandidater valdes tre ut varav en, Ribas, erbjöds tjänsten.

Det är oklart om konstnärernas protester kommer att påverka valet av Ribas, som förväntas officiellt tillträda tjänsten i mitten av december.

Källa: 1

 

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av