Sydkoreas regering skriver om historieböcker

Ett hett ämne på senare tid har varit Sydkoreas regerings beslut om att införa nya historieböcker för skolelever. Många har uttryckt sitt missnöje, men president Park Geun-hye står fast vid beslutet.

Missnöjet är stort i landet i och med president Park Geun-hyes beslut att införa nya, statligt kontrollerade, historieböcker i landets skolor. Idag har skolorna möjlighet att välja mellan åtta olika förlag, men om ett par år kommer endast en historiebok att gälla. Den så kallade ”The Correct Textbook of History”.

Den konservativa regeringen hävdar att de nuvarande historieböckerna, skrivna av liberaler, ger en falsk bild av grannlandet Nordkorea, och att diktaturen har mycket mörkare sidor än vad som lärs ut. De är rädda för att dagens skolelever ska beundra grannlandet och dess stadsbärande ideologi Juche. Dessutom anser regeringen att de nuvarande historieböckerna ger en förvrängd bild av Koreakriget. Man menar på att Nordkorea själva bär ansvaret för Nordkoreas invasion av Sydkorea i Juni 1950. Regeringen hävdar dessutom att eftersom Nordkorea knappast porträtterar Sydkorea och dess ledning objektivt, varför ska då Sydkorea porträttera dem som goda? Till sitt försvar hävdar liberalerna att de konservativa vill visa på en förskönad bild av historien, och att både Nord- och Sydkorea står som skyldiga till invasionen 1950.

I oktober hade över 50 000 människor skrivit på en protestlista mot regeringens införande, och flera författare som skriver historieböcker har nu inlett en rättegång mot regeringen.

De nya historieböckerna förväntas börja användas i mars 2017.

Källa: 1, 2

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av