Minskad export för Sydkorea i oktober

Oktober såg den största nedgången av export av koreanska produkter sedan 2009, avslöjade Näringsdepartmenetet (Ministry of Trade, Industry and Energy) nyligen.

02023408-minFörra månadens exporter sjönk nästan 16 % jämfört med samma månad förra året. Detta är den största nedgången av export av sydkoreanska produkter på sex år. Kombinerat med dollarns minskade värde har detta faktum orsakat oro på marknaden. Under tidigare månader har exporten sjunkit med anledning av bland annat fallande oljepriser och minskade priser för råmaterial. De drabbade branscherna var bland annat stål, hemteknologi, bilar samt olja.

Trots minskad export överlag ökade exporten av mobiltelefoner från Samsung och LG. De största importörerna av sydkoreanska produkter är Kina, USA och EU.

Vissa analytiker menar på att detta tapp kan vara en indikator på att landets ekonomi förlorar sin styrka och att risken att gå från överskott till underskott är överhängande. Sydkoreanska staten och ledande industrier menar på att en ratificering av det frihandelsavtal som existerar mellan Korea och Kina kortsiktigt skulle ge den koreanska ekonomin och exporten ett nödvändigt lyft. Departementet har även meddelat att det kommer att expendera till nya marknader såsom Iran.

Källa: 1

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av