Military World Games i Sydkorea – ett av årets största sportevenemang

Mellan den 2:a och 11:e oktober höll Mungyeong i Sydkorea den sjätte upplagan av Military World Games. Military World Games är ett idrottsevenemang som hålls var fjärde år, där deltagare från hela världen samlas och tävlar i diverse grenar, som golf, taekwondo, orientering med mera.

Med drygt 20.000 åskådare drog 2015 års upplaga av Military World Games igång med pompa och ståt. Drygt 3700 idrottare från hela världen deltog i 24 olika grenar, bland annat golf, taekwondo, orientering, basket och triathlon. Vann gjorde Ryssland med totalt 135 medaljer, medan Sydkorea kom på fjärde plats med 59 medaljer. Sverige tog hem två guld och två brons vilket resulterade i en tjugosjätteplats.

De som står bakom Military World Games är den franska organisationen Conseil International du Sport Militaire (CISM). Deras vision är att främja fred genom att förena världens beväpnade styrkor genom sport, och de är dessutom erkända av FN som en fredsfrämjande verksamhet. Årets upplaga av spelen hade tre visioner som alla kan kopplas till CISM:s vision: Att främja vänskap och solidaritet genom sport, att främja världsfred genom kommunikation och harmoni, samt att främja mänsklighet genom ära och fred. Årets slogan var: Friendship together, Peace forever.

Den trebenade kråkan, också känd som Samjoko (삼족오), användes som spelens symbol. De tre benen symboliserar armén, marinen och flygvapnet, och hur dessa tre har ett nära samarbete. Vingarna symboliserar de fem världshaven och dess färger visar på Sydkoreas vackra landskap.

Military World Games var ett av det största idrottsevenemanget som ägde rum i år, och precis som de olympiska spelen hålls det var fjärde år. Nästa stora idrottsevenemang i Sydkorea är de olympiska vinterspelen i Pyeongchang 2018.

Källa: 1, 2, 3

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av