[LEDARE] Vad vi är och inte är

För knappt ett år sedan så utbröt det massiva protester inom Tidskriftssverige efter att kulturutskottet aviserat omfattande besparingar inom litteraturstödet – det stöd som Kulturrådet ger till olika tidskrifter varje år.

Stödet i sig är småslantar jämfört med kostnaden att driva en kulturtidskrift, och Hallyu är tyvärr en av de tidskriften som inte prioriteras i utdelandet av dessa knappa 20 miljoner. Men liksom de som får stöd så är vi beroende av våra skribenter, som arbetar mer eller mindre gratis när de kan. Som chefredaktör så är jag så enormt tacksam för den tid och energi som våra skribenter lägger ned i att skriva sina artiklar – utan dem så finns inte Hallyu. Men samtidigt så svider det i hjärtat att jag inte kan ge dem ekonomisk ersättning för det blod och svett som de lägger på detta.

När kulturutskottet förra året aviserade besparingar inom litteraturstödet, utlöste det massiva protester. Då talades det om kulturtidskrifternas roll i det demokratiska samtalet och betydelse för mångfalden. Men fortfarande räcker inte stödet till, och många tidskrifter är därför beroende av att skribenterna mer eller mindre arbetar gratis.

Patricia Lorenzoni, en av redaktörerna för Ord & Bild, Sveriges äldsta kulturtidskrift grundad 1892, sa nyligen något väldigt tyngande till SVT när hon tittade tillbaka på förra årets bråk.

– Jag tycker att det finns ett förakt för de små självständiga kulturaktörerna. Det är som att det här är inte på riktigt.

Hon menar att de usla villkoren bottnar i ett politiskt förakt för de små icke-institutionella kulturaktörern, att det inte ses som något man gör professionellt utan det är en hobby – att ”man leker”. Samtidigt så ger dessa tidskrifter en unik insikt i ämnen om områden som inte ges i den kommersiella pressen – den politikerna önskar att tidskrifterna ska efterlikna. De vill dra ned stödet och att kulturtidskrifterna ska finansiera sig själva genom frinummer, prenumerationer och annonsintäkter. Problematiken är att siffrorna inte är tillräckligt stora för att kunna finansiera en sådan verksamhet. Mängden läsare är för liten för att dra till sig annonsörer, andelen läsare är inte tillräckligt för att finansiera verksamheten. Vill man dra till sig fler läsare måste man röra sig mot ett ökat kommersiellt innehåll med betoning på tunna och lätta artiklar. Fast food men för intellektet, men precis som med snabbmat, som får kroppen att ruttna om man äter för mycket för ofta, så sker samma med intellektet.

Kulturtidskrifterna är en motvikt till detta samhälle där allt ska vara lättsmält, genom att ta upp nya och intressanta ämnen och företeelser som annars inte får utrymme. Röster som ifrågasätter etablissemanget och den rådande ordningen försvinner. Hallyu är en av dessa. När får Korea någonsin utrymme i pressen förutom att uppvigla till panik när Nordkorea tar till senaste prepubertala påhittet? Låt oss ändra på det.

Läs mer om tidskriften och personerna bakom här.

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av