Intresset att återse släktingar i Nordkorea ljummet

Sydkoreanska regeringen utförde nyligen en undersökning på familjer separerade av kriget. Resultatet visade sig att mindre än hälften var intresserade att återse sina nordkoreanska släktingar.

Undersökningen, som genomfördes inför kommande återföreningesmöte, utfördes på sextiosex tusen personer där över trettio tusen svarade att de inte hade ett intresse att delta i kommande möte och återse nära och kära från andra sidan gränsen.

Anledningen till motvilligheten tros vara att man inte vill utsätta sina nordkoreanska släktingar för påtryckningar från den nordkoreanska regimen.

Den nordkoreanska avhopparen Kang Myung-do, före detta svärson till en tidigare nordkoreansk premiärminister bekräftar detta.

Totalt tjugo möten har tagit plats mellan syd- och nordkoreanska släktingar sedan 2000. Senaste hölls mellan 20:e och 26:e oktober med över 900 deltagande på ett resort på Mount Geumgang i Nordkorea.

Vidare kan motvilligheten vara på grund av släkten i Sydkorea. De flesta av överlevande är över 70 år och är beroende av sin familj och framförallt sina barn för att finansiell stöd och kan möta på motstånd.

Även smärtan att återse sina släktingar och vetskapen att de aldrig kommer att träffas igen kan för många vara allt för stor.

Datum och plats för nästa möte väntas inom kort.

Källa: 1

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av