Inga framsteg i förhandlingarna med Japan om de koreanska tröstekvinnorna

Foto: Claire Solery

Korea avvisade på onsdagen Japans påstående att dess ansvar rörande de koreanska tröstekvinnorna under andra världskriget upphörde 1965 när de två länderna skrev på ett bilateralt avtal.

Vice utrikesminister Lim Sung-nam uttalade sig kritisk i radio mot Japans ställningstalande och framförde Sydkoreas position att tröstekvinnorna inte inkluderades i 1965-års avtal.

De diplomatiska samtalen mellan de två länderna rörande ämnet har pågått en lång tid och är fortsatt infekterad. Man har enats om att fortsätta samtalen inom kort men problematiken sträcker sig även bortom tröstekvinnorna och avtalet i sig själv. Det omfattar ekonomiskt samarbete, medborgarstatusen på koreaner boende i Japan, fiskerättigheter och kulturellt utbyte.

Japan hävdar att avtalet löser alla problem och frågeställningar rörande kolonialtiden, även sexuella brott, i utbyte med 300 miljoner dollar i bidrag och 200 miljoner dollar i lån. Sydkorea hävdar att den ekonomiska kompensationen inte avser före detta sexslavar. Istället önskar man en ärlig ursäkt och att landet tar itu med dess rättsliga och ekonomiska ansvar  till de överlevande offren.

Källa: 1

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av