Ett nytt Seoul Fashion Week

Det är hög tid för årets andra modevecka. Mellan 16 och 21 oktober hålls 2016 S/S Seoul Fashion Week, ett evenemang som kritiserats redan i förväg då reglerna för deltagande ändrats radikalt.

Seoul Fashion Week (SFW) har under flera år kritiserats för att vara ineffektivt när det gäller att hjälpa lokala designers att komma i kontakt med utländska inköpare och media. Därför var det många som blev glada när man i maj utnämnde Jung Ku-ho, erfaren modedesigner och creative director, till SFW:s nye chef.

Jung Ku-ho, som skrivit på ett tvåårigt kontrakt, har uppgett att hans ambition är att göra SFW till Asiens mest relevanta modevecka, varifrån de största trenderna i Asien börjar.

Flera lokala designers anser dock att Jungs reformer är till nackdel för dem. Bland annat har Jung mer än fördubblat avgiften för de som vill medverka. Från drygt 28 300 kr till 70 700 kr för en lokal med plats för ett tusen personer i publiken. Dessutom måste den som vill medverka i modeveckan som designer driva ett företag samt äga en butik för sitt märke. Utöver det innebär Jungs nya regler också att urvalet till modeveckan baseras på kvaliteten på modeskaparnas design. Tidigare har urvalet varit baserat på försäljningssiffror.

Lie Sang-bong, en av Koreas mest kända designers tillika ordförande i The Council of Fashion Designers of Korea, meddelade till en början att han skulle bojkotta den nya versionen av modeveckan på grund av regeländringarna, men ändrade sig efter ett privat möte med Jung Ku-ho. Lie är dock fortsatt kritisk. Jung menar att de nya reglerna reflekterar en ”global standard”, vilket Lie inte håller med om.

”Vi måste inte följa de europeiska modeveckornas standarder när vår modeindustri och omgivning ser annorlunda ut. Seoul är utan tvekan den hetaste modestaden i Asien nu, och om vi kan bygga upp vår egen liga tillsammans med andra asiatiska designers här, så kommer de europeiska inköparna att komma,” sa Lie Sang-bong till The Korea Times.

Nytt för i år är också att koreanska skönhetsmärket Hera blivit officiell sponsor för modeveckan, som fått det officiella namnet Hera Seoul Fashion Week. Samarbetet förväntas sätta ett nytt ljus på koreansk kosmetika, som blir allt mer uppskattat runt om i världen.

2016 S/S Seoul Fashion Week kommer till största del hållas på Dongdaemun Design Plaza, och schema för vilka kollektioner som visas när kan ni se här under. (Klicka för en större bild.)

Källor: 1, 2, 3, 4, 5

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av