[RECEPT] Min röda danmuji

Long time no cooking! Äntligen är jag tillbaka med ett nytt recept till er!

Jag tänkte att vi börjar med ett snabbt och enkelt recept. Om ni är gamla läsare så kanske ni minns ett av mina allra första recept jag la upp, danmuji. Tro det eller ej, men det är över två sedan!

Danmuji  är en vackert gul inlagd rättika som är en populär banchan (sidorrätt) i Korea. Ofta hittar man dem i kimbap eller när man beställer koreansk kinesisk mat som jjajangmyeon. Jag verkligen ÄLSKAR danmuji! Men… där jag bor finns det nästan aldrig rättika i butiken. Detta har lett till att jag i panik testade att göra danmuji på något som är mycket lättare att hitta, i alla fall på sommarhalvåret, rädisor.

Rättikan och rädisor är besläktade och ganska likartade i smaken förutom att rädisor ofta är lite mer peppriga. Mitt lilla experiment ledde till överraskande positiva resultat, förutom att det faktiskt blev gott så fick det även en vacker rosa färg som jag bara älskar att dekorera med!

Så efter mina experiment hade jag utvecklat ett nytt roligt recept som jag delar med mig av idag.

DSC03031

Det du behöver är…

2-3 knippen rädisor

1 dl äppecidervinäger
1 dl vatten
½ tsk salt
ca 5 korn svartpeppar
1 msk socker

DSC03048

Skär av blästen på rädisorna

Tvätta sedan rädisorna noga i kallt vatten

Skiva alla rädisor i jämntjocka skivor.

DSC03054 Förbered en burk, allra helst i glas, och se till att den är riktigt rengjord.Fyll burken med de skivade rädisorna.Burken ska vara välfylld men var försiktig så att du inte skadar rädisorna.
DSC03060 Häll vatten, vinäger, socker, salt och peppar i en gryta.Rör om i grytan innan du sätter den på spisenKoka upp lagen och låt sjuda tills sockret och saltet har lösts upp
DSC03072 När alla ingredienser i lagen har lösts upp stänger du av spisen.Låt lagen vila och svalna lite lätt.Häll sedan den fortfarande varma lagen över rädisorna i burken.Se till att det täcker rädisorna, annars måste du göra mer lag.
DSC03090e Låt burken stå framme tills den har svalnat.Efter det förvaras den i kylskåp.Efter några dagar har lagen fått en jämn vackert röd färg och rädisorna är helt rosa.Nu har du ett läckert tilltugg till maten!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av