[KRÖNIKA] K-Pop vs Sydkorea – eller en fråga om kön och normer

Silvana Imam rappar;

Kön är en imitation utan original
Ingen växer upp blå eller rosa
Ingen växer upp under- eller överordnad
2 % av alla barn som föds i år kommer va omöjliga att identifiera som X eller Y
Och dom skrattar fortfarande åt ”hen”
Det finns inga identiteter
Allt är en konstruktion” (ur I min Zon).

Alltså; Vi lever i en uppmålad/konstruerad bild – som vi själva målat upp – om hur respektive kön ska vara och se ut?

 Det var just könsfrågan och bendandet av könsroller som jag föll pladask för när jag upptäckte K-Pop. Äntligen! Äntligen några jag kunde relatera till. Äntligen artister/ skådespelare/ konstnärer(!)/ idoler/ förebilder som vågar visa sidor – som inte vågas visa lika öppet i Västvärlden?! Det kanske inte stämmer helt – men det var så jag kände! – Och jag hade äntligen hittat hem!

Super Junior – No Other ;

och Shinee – Hello;

K-Pop ligger (enligt mig) i framkant när det gäller att bryta normer och bilder och föreställningar om kön. En och samma grupp kan göra en Super aegyo-video ena stunden för att sedan göra comeback i ett ”Beastformat” – det totalt motsatta. Kolla bara på 4minute (”Is it poppin” och ”Crazy”) eller Shinee (som blandar både maskulint och feminint på ett utsökt sätt i ”Lucifer”). – Därför ser jag K-Popen som min stora förebild – i mitt liv (som människa, skådespelare och mitt konstnärskap).

Ta bara i dessa marvel/DC/ superhjältetider; kvinnan som den stora hjälten! Asien har ju länge haft Sailor Moon och i stort sätt alla musikvideor till Momoiro Clover Z (J-Pop) visar ju detta – men jag tänker på Crayon Pops Fm;

Eller 2ne1’s Come back home;

Jag ska försöka fatta mig så kort som möjligt – tänkte jag. Och inte redovisa så mycket i text. Blir så lätt att jag spårar åt andra håll då.

Men jämför Crayon Pops och 2ne1’s video (som kom före) med Taylor Swifts video – så får ni ett hum om vad jag försöker säga. K-Popen ligger i framkant när det gäller att bända på bilden av vad en kön är. Det var/är för mig ett av de mest attraktiva med K-Popen.

– Därför gör det mig så förvirrad och förbryllad varje gång när jag läser eller ser videor om; Hur könsfrågan i Sydkorea egentligen ser ut. I samhället. Är dom så medvetna som dom ger uttryck för? Ligger dom verkligen 50 år framåt (med lätt överdrift) – som jag fått intryck av – än oss i Väst. Och tyvärr – verkar det inte som det… ? Se t.ex; denna artikel på Korea Exposé.

Eller Simon och Martina (Eat your kimchi);

Jag har aldrig varit där – och kan inte bekräfta allt jag läst och sett – om vad andra säger. Om det nu är så – eller inte – men om det nu är så – så är det; Både fascinerande (!? Alltså; hur det går ihop? Hur kan K-Pop ligga så mycket före när resten av samhället inte gör det?) och skrämmande (att dom ligger så mycket efter – som de flesta verkar säga…).

Det är väl precis som hela K-Popen i övrigt; den är både så fascinerande – och skrämmande – på samma gång.

Bildkälla: 1

Joakim Lindberg

Jag heter Joakim Lindberg och är nyexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Göteborg. Jag har en brinnande passion för Sydkorea (och Teenage Mutant Ninja Turtles) som började med K-movies för massa år sedan - men det var K-Popen som förändrade hela mitt liv. Jag skriver dagligen på Tumblr; http://joakimlindberg.tumblr.com

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av