[KRÖNIKA] Hot-hot-K-Pop-summer! – eller en länk in till Power-Pop

Vädermässigt har vi haft kanske den värsta sommaren på flera decennier(?!) – men K-Pop-mässigt har det varit den mest episka på år och dagar!!

I skrivande stund – mitten av augusti – väntar vi fortfarande på comebacks av bland annat Hyuna, Girls Generation (för andra gången!), Super Junior (för andra gången!), Lovelyz – och har redan fått comebacker av bland annat BigBang, Girls Generation, Shinee, AOA, Sistar, Sonamoo, HelloVenus och Super Junior – för att bara nämna några. Ja, det har varit den mest episka K-Pop-sommaren.

Vi har ba; ”Fuck you regnet! Vi har vår K-Pop!

Här-om-dagen släpptes B1A4‘s fantastiska ”Sweet Girl” – med ett pre chorus-parti som går ”Please unnie” – som är själva definitionen av vad jag älskar med musik. Naken-Power-Pop!

Låt mig definiera Naken-Power-Pop för er;

Jag menar att Pop (framförallt Power-Pop) är den mest nakna genren man kan befinna sig i som artist och låtskrivare. Det är så modigt att vara där. Att våga visa en sådan mjuk sida av sig själv – på fullaste allvar. Modet att på fullaste allvar visa sidor som inte skulle våga visas i någon annan genre eller i någon annan konstform.

Låt mig ge ett exempel;

Vi fortsätter på B1A4-spåret (jag kunde egentligen tagit vilken låt som helst ur deras bibliotek – dom är det perfekta exemplet!) tycker jag. Titta på dom. Se deras uttryck. Ta del av deras glädje. Njut av deras dans. Ta in och lyssna på deras röster i refrängen – på fullaste allvar. Det är helt magiskt.

Det gör nästan lite ont att behöva kalla det här för feminina kvalitéer – jag skulle inte vilja behöva kategorisera in i det facket. Men för att fler ska förstå så gör jag det ändå.

Det skulle vara så fint om vi bara kunde ta dessa kvalitéer för givet – istället för att betrakta dom som sällsynta hos det manliga könet.

Naket är för migatt våga. På alla sätt. Att våga visa sitt fulla jag. Alla sina ljusaste och mörkaste sidor.

Power-Pop är att våga visa just sin nakenhet till fullo. Man visar alla sina sidor. Allt man har inom sig. Utan distans. På fullaste allvar – och bara är i allvaret – och står för det.

Jag tänker ofta att skådespeleri ska vara som Power-Pop.

Power-Pop vågar vara naken – och därför älskar jag det.

Bildkälla: 1

Joakim Lindberg

Jag heter Joakim Lindberg och är nyexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Göteborg. Jag har en brinnande passion för Sydkorea (och Teenage Mutant Ninja Turtles) som började med K-movies för massa år sedan - men det var K-Popen som förändrade hela mitt liv. Jag skriver dagligen på Tumblr; http://joakimlindberg.tumblr.com

1 Comment
  1. haha…. ” värsta sommaren på flera decennier”. Tror vissa blivit lite bortskämda med förra sommarens väder 😉 . Lite sämre en genomsnittet kanske, men inte kan det varit med mycket.

    Sedan vet jag inte om jag kan kalla det för en ”episk” kpop-sommar. Visst, ganska många grupper som släppt nya låtar, så på så sätt kan man kanske kalla det ”episk” men jag tycket det varit ganska få riktigt bra låtar.

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av