[KRÖNIKA] All hail the Queen!

Detta kan vara den krönikan där jag kommer ut som överbeskyddande ’jag-tror-att-jag-är-bästis-med-en-kändis’ med en lätt släng av Celebrity worship syndrome (det finns en Wikipedia-sida om detta syndrom, alltså är det ett vetenskapligt begrepp). Men ärligt talat, då får det bli så, jag vill bara väl med detta och mitt psyke för den som undrar är helt normalt. Jag har inga stora problem i sociala sammanhang, stalkar inte folk utanför internet och förutom Tourettes-skratt lyckas jag smälta in helt okej i samhället.

Häromdagen klickade jag i alla fall igång musikvideon till Koreas största kvinnliga artist CLs nya singel som hon lanserat i det stora landet i väst, och helt på engelska dessutom! Har varit olidligt förväntansfull inför detta då ”Doctor Pepper”, som låten heter, gått varm i la casa Emilia och fått mig åtskilliga gånger att lyfta händerna mot skyn och helgat Queen CL i ett misslyckat försök att lugnt och stillsamt hantera hennes coolhet. Plöjde videon ett par gånger samtidigt som jag öppnade en ny webbläsare och googlade ”how to get gray hair”.

Efter en stund slog det mig dock; varför har CL knappt en hel egen vers? Varför har producenten envisats med att ta in två manliga rappare (Riff Raff och OG Maco) för att backa upp en otroligt erfaren och respekterad rappares solodebut, som dessutom har mer hängivna fans än de båda tillsammans! Den amerikanska stjärn-Dj:n Diplo är personen som har producerat låten och har tagit CL under sina armar för att lansera henne i USA men verkar inte ens våga ”riskera” att låta henne rappa i sin egen låt? Tanken på detta fick det att rycka av irritation i mitt vänstra ögonlock. De inbjudna rapparnas blotta uppenbarelse, samt annat tröttsamt material (så klart en hel del lättklädda brudar med bilder på Diplos urklippta fejs fastsatt på sina bakdelar), stal värdefull skärmtid från den verkliga stjärnan.

Med ett fortfarande pulserande ögonlock suddade jag ut ”I want CLs gray hair please help” i mitt sökfält och knackade in ”Diplo” istället. Efter en del scrollande fick jag upp en intervju med en annan Queen, den brittiska (ursprungligen från Sri Lanka) sångerskan, producenten och mångsysslaren M.I.A för magasinet Rolling Stone och jag drog mig till minnes att de två för ett par år sedan haft en relation. Hon berättade väldigt självutlämnande om hur hon som ny i den tuffa musikindustrin försökte göra ett namn för sig själv helt utan erfarenhet eller kunskap om branschen. Det var ungefär här hon träffade Diplo som redan var etablerad producent och DJ med flera låtar och stora samarbeten i ryggen, och de inledde en stormig karriärs-/kärleksrelation. Men med M.I.As växande popularitet beskriver hon sin relation med producenten som kantad av avundsjuka och ett ganska obehagligt ägande- och kontrollbehov. När relationen till sist avslutades gick det upp för henne hur destruktivt det varit och hur han hållit henne tillbaka. Som hon säger: ”I think that’s what happens to women, you know: You fall in love, and shit happens.”

Jag drar en lång suck av förfäran och lutar mig tillbaka i min stol. Det tidigare nämnda självdöpta syndromet ’jag-tror-att-jag-är-bästis-med-en-kändis’ tar över hela min hjärnkapacitet. Det enda jag vill göra är att länka intervjun på CLs twitter, spamma hennes Instagram med varningar eventuellt ringa någon Koreansk ambassad och be dom att hitta CL någonstans i Amerika, sätta henne på ett plan tillbaka till Seoul och tvångsradera Diplos telefonnummer från hennes telefonbok. Jag har löst pusslet, Diplos törst efter unga talangfulla kvinnliga stjärnskott har lett honom till ett nytt offer och Queen CL är i fara!

Jag sansar mig och inser mitt eget kontrollbeteende, men den bittra eftersmaken sitter kvar och vill inte lämna tungroten. Jag tror ju på starka kvinnor, jag tror på en jämställd musikbransch och jag tror på talang som talar för sig själv och fansens kärlek. Men tyvärr är inte verkligheten alltid så rosaglittrande.

Jag ber till den som lyssnar för en rosaglittrande karriär för CL, och att hon tar Amerika med storm precis som hon gjort med mig, utan kontrollerande producenter eller störiga killar som försöker roffa åt sig ära och sola sig i hennes glans. Jag vet att hon klarar sig utmärkt utan. All hail the Queen!

Källor: 1, 2

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av