Gwangju anordnade den 28e Universiaden

Universiaden är ett stort spel som handlar om att utmärkande universitetsstudenter får visa upp sig och tävla mot varandra för medaljer och ära.

I år hölls universiaden i Gwangju, Sydkorea, där värdnationen satsade på att komma trea i medaljligan med totalt 25 guldmedaljer. Detta meddelade man efter invigningen av byn där alla atleterna ska bo. Totalt var det 382 sydkoreanska atleter som tävlade i alla 21 sporter i spelen. I år slog man även rekord i antal atleter när man räknat att 13 334 atleter var med och tävlade om medaljerna. Förra rekordet var på 11 759 stycken.

Spelen anordnades mellan 3-14 juli, och senast tävlingen anordnades var det i Kazakstan, där Sydkorea slutade fyra i medaljligan efter Ryssland, Kina och Japan. Ett land som meddelade att de inte skulle åka till tävlingarna i år var Nordkorea som valde att inte delta som en protest mot att FN ska öppna ett kontor för mänskliga rättigheter i Seoul.

Förhoppningen om 25 medaljer uppfylldes snabbt och till slut blev det hela 47 guldmedaljer i tävlingarna, vilket var flest guld av alla länder, och vilket gjorde Sydkorea till vinnarna av medaljligan. Totalt vann man 108 medaljer, endast 14 mindre än Ryssland som vann flest medaljer men alltså vann hela 13 mindre guld.

Den första dokumenterade universiaden som anordnades var 1923 då den hölls i Paris, Frankrike, fast då som International Universities Championships.

Källa: 1, 2

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av