[RECEPT] Patbingsu – isigt sött

Sommaren är så gott som över, men det känns som att värmen precis har kommit. När värmen blir för mycket och man känner att man måste kyla ner sig så har jag idag en av de bästa lösningarna.

Patbingsu är en söt rätt som består av hyvlad is som man toppar med olika sötsaker så som frukt, kondenserad mjölk, kakor, glass, söta riskakor och mycket annat. Men viktigast av allt, och anledningen till rättens namn, är pat.

Det sägs att de första varianterna av patbingsu dök upp under Joseon-eran och ännu idag är det verkligen populärt under sommaren i Korea. Blandningen av det söta och kalla i oändliga variationer förklarar populariteten och patbingsun kommer nog leva vidare länge till.

Pat är en söt, grötig röra och görs vanligtvis på adzukibönor, röda bönor som kokas och blandas med socker.  Vad du sedan väljer att kombinera din pat och is med är upp till dig. De färska frukter som är i säsong nu och vad du gillar allra mest. När jag inte hittar bra frukt i butiken väljer jag ofta konserverad frukt så som fruktcocktail och litchi.

 

Det jag använde var…DSC03104

1 l isbitar

 

2 dl pat
1 dl fruktcocktail
1 dl frusna blåbär
5 konserverade litchi frukter
en skiva vattenmelon
ca 1 dl kondenserad mjölk
2-3 kulor glass (päronsmak)

DSC03114

Förbered alla ingredienser.

Börja med att skära upp all den frukt som inte redan är i bra fina bitar.

Tänk på att det ska var lätt att äta med sked eller att man kan ta det med fingrarna.

DSC03115 Plocka fram isen ur frysen för att krossa den. I Korea finns det speciella maskiner för att ”hyvla” isen, men det går bra utan en sådan maskin. Om du inte har en ishyvlare så kan man använda en matberedare eller en mixer.
En manuell iskross är oftast inte ett bra alternativ då isen blir för stor och inte så snöig som man vill. Lägg isen i matberedaren och starta. Det kommer låta hemskt mycket men fortsätt tills isen är snöig
DSC03122 Nu gäller det att vara snabb innan isen smälter.Fyll en skål med isen. TIPS! Kyl skålen i frysen innan så smälter isen inte lika snabbt.
DSC03125 Toppa isen med en stor klick söt pat. Nästa steg är att lägga på frukt. Beställer man patbingsu i Korea kan man få ett högt staplat konstverk av is och sötsaker, men det kräver lite skicklighet (som jag inte hade).
DSC03132 Innan du serverar din patbingsu så ringlar du den söta klibbiga kondenserade mjölken över frukt och pat. Till slut får du, inte som jag, glömma att lägga på en fin klick med riktigt god glass
DSC03164 Nu är det bara att hugga in. Men var försiktig, ät inte för snabbt, man vill ju inte få brain freeze 🙂 Se till att få med lite av allt när du äter det. Det kommer förr eller senare bli en förskräcklig röra, men en förskräckligt god röra. I slutet är det nästan bara en god, söt, kall soppa kvar. Helt underbart!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av