[KRÖNIKA] I am the best! – fack utan ”u” eller att frigöra sig

Hejsan alla!

Jag är ny skribent på Hallyu.se.

Mitt namn är Joakim Lindberg och är nyexaminerad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg – med ett brinnande intresse för Sydkorea – med allt vad det innebär.

Att frigöra sig från en utbildning, en klass, lärare och skola – kan många se som en sorglig sak. Många får separationsångest. Ångest över att lämna det som varit deras ”andra hem” under tre år (fyra för mig! Men det är ett annat kapitel) och sin ”andra familj” (klasskamrater etc).  Många har en rädsla för det ”otrygga” yrkesvalet vi utbildat oss till och det arbetslivet vi nu ger oss ut i.

Under hela utbildningen har jag fått slagits för att komma ur ett fack – inte bara som skådespelare, utan som människa(!) – som jag själv placerat mig i tillsammans med min omgivning (klasskamrater, lärare, familj etc).

Och även om det facket faktiskt är en del av mig – så är det inte mitt hela jag. Ingen människa är svart eller vit. Vi har alla en tendens att vilja placera in människor i fack. Att få en uppfattning, en bild av en människa ur ens tidigare erfarenhet – av tidigare bilder(?).

Jag antar att detta inte är en ”svensk grej”? Att göra så – utan att det på något sätt ligger i vår natur – att vilja/ har behov av se livet med ett tunnelperspektiv.

Men det går inte riktigt att undgå tanken på att vi svenskar är lite av experter på området?

Sydkorea – är, det som Gina Dirawi efterlyste i Värvet i början av sommaren, väldigt bra på att _inte_ placera in sina artister i fack. – Dom satsar på kultur och på sina ”artister”.

tumblr_inline_mq3nwjkyc81qz4rgp

Titta t.ex på Nam Woo-hyuns wikipediasida. Hans ”CV” visar  att han gjort allt från regisserat, skådespelat (på scen, film och tv), dubbat, programlett och är sångare i ett av Sydkoreas populäraste pojkband (Infinite).

I Sverige placeras man in i fack t.om inom kategorin skådespeleri. Tänker på alla etablerade dubbskådespelare – som jag håller så högt. Tex Andreas Nilsson, som är en av Sveriges mest använda skådespelare inom dubbning. Men på film och tv ser man honom väldigt sällan dessvärre. Sådanna röstkvalitéer som han besitter behövs i svensk film.

Thank god; Att Johan Hedenberg får mycket tv/filmroller numera – för vilken röstkvalité han har.

Sydkorea är därför – för mig – en definition av; Att frigöra sig från fack. Från bilder. Från ramar.

Min kontakt med Sydkorea gör att jag lättare kan se en frigörelse i att lämna en familj, en klass eller ett andra hem.

”Frigörelse”;  vare sig det handlar om krig, en bild av sig själv, sitt konstnärskap eller vem man är som människa – så är det en av de starkaste dragningskrafterna med Sydkorea – för mig.

Jag antar att jag låter det ordet få klinga ut det här inlägget också – Frigörelse.

Bildkällor: 1, 2

 

 

Joakim Lindberg

Jag heter Joakim Lindberg och är nyexaminerad skådespelare från Teaterhögskolan i Göteborg. Jag har en brinnande passion för Sydkorea (och Teenage Mutant Ninja Turtles) som började med K-movies för massa år sedan - men det var K-Popen som förändrade hela mitt liv. Jag skriver dagligen på Tumblr; http://joakimlindberg.tumblr.com

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av