Sydkorea uppmanas ta ställning i konflikt i Sydkinesiska havet

USA uppmanar Sydkorea att ta ställning mot de kinesiska avanceringarna i Sydkinesiska havet. Kinas stora närvaro i Sydkinesiska havet och de ögrupper som ligger utspridda i området har lett till territoriella konflikter mellan Kina och de sydostasiatiska länderna Vietnam, Filipinerna, Taiwan, Malaysia och Brunei.

USA säger i sin uppmaning att Sydkorea har ett ansvar i regionen som en handelsnation och en nation som blomstrat tack vare det internationella handelssystemet i havsområdet i fråga. De amerikanska uppmaningarna om en större sydkoreansk roll i konflikten betyder en försvårad diplomatisk situation för Sydkorea som hoppas upprätthålla ett strategiskt partnerskap med Kina som är en viktig partner gällande handel, turism och relationen till Nordkorea.

Den territoriella konflikten grundas i Kinas avgränsning av havet där 80 procent av havsområdet tillfaller Kina. Området är känt för sina naturtillgångar och avgränsningen protesteras av Vietnam, Filipinerna, Taiwan, Malaysia och Brunei som alla har kust längs med havsområdet.

USA:s uppmaning till Sydkorea kommer efter Kinas bebyggelse av militärbaser på Spratlyöarna utanför Malaysias kust och landåtervinning på öar nära Vietnams kust. Kinas ambitioner i havsområdet befaras även hota den fria sjöfarten bland världens viktigaste transportleder för energi och handel. Oljetransporter från Mellanöstern och handelsfartyg från Europa hör till den handel som sker tack vare de transportleder som går över Sydkinesiska förs bland annat

I mitten av juni meddelade kinesiska myndigheter att bebyggelse och landåtervinning på sydkinesiska havet upphört tills vidare. Dock förklarade de att det inte berodde på den internationella kritiken. Experter spekulerar ändå att det från Kinas håll är ett försök att minska på spänningen i relationen till de andra länderna kring sydkinesiska havet.

En undersökning på koreanska sökmotorn Naver visar en delad opinion om den amerikanska uppmaningen bland sydkoreanerna. Andra uppmanar istället USA att tala ut om dispyten mellan Sydkorea och Japan som rör Liancourtöarna, även kände som Dokdo, och den japanska ockupationen under andra världskriget.

Källa: 1, 2, 3, 4

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av