Esprit Dior blandar franskt och koreanskt

20 juni öppnade det franska modehuset Dior utställningen Esprit Dior på Dongdaemun Design Plaza (DDP) i centrala Seoul. Utställningen ger besökarna bland annat en inblick i grundaren Christian Diors värld, men visar också upp några av Sydkoreas egna konstnärer.

Tidigare har Tokyo och Shanghai haft sina versioner av Esprit Dior-utställningen, och det faktum att Seoul också fått sin ses som ett bevis på att Sydkorea och Seoul fått internationellt erkännande som ett viktigt centrum för konst och kreativitet.

Utställningen består av tio delar som representerar var sitt tema som varit centrala för Christian Dior och utvecklingen av modehusets stil. Tillsammans skapar de en överblick över modehusets historia och inspirationskällorna som gjort det så framgångsrikt. Där finns allt från Diors ikoniska första klänning till klänningar som burits av nutidens hollywoodstjärnor.

Do-ho Suhs bidrag till utställningen.

 

Sex stycken koreanska konstnärer valdes ut för medverkan i utställningen, och deras konstverk är alla intimt kopplade till Dior i ett unikt samspel. Do-ho Suhs verk möter besökarna redan vid ingången. Med hjälp av bland annat ljus och tyger har han återskapat byggnaden på 30 Avenue Montaigne i Paris, platsen där allting en gång startade.

Seon-ghi Bahks kristallinstallation.

 

Skulptören Seon-Ghi Bahk, som annars är känd för att använda kolbitar i sina verk, har bidragit med en installation av kristaller hängda från taket. Kristallerna bildar tillsammans Diors välkända J’adore-parfymflaska. Konstnären Kiwon Park sydde upp miniatyrkopior av Diors originalklänningar in i minsta detalj, och He-ryun Kims tolv målningar av rosor hänger vid Diors rosinspirerade klänningar.

Kiwon Parks miniatyrklänningar och skärmar av färgat hanji-papper.

 

He-ryun Kims målningar av rosor.

 

Dessutom medverkar konstnärerna Kim Dong-yoo, och Lee Bul. Ett av Lee Buls verk syns också i Diors nyöppnade flaggskeppsbutik i Seoul, i ett mer permanent samarbete mellan koreansk konst och Diors skapelser.

Kombinationen av just Dior och konst är ingen överraskning för de som känner till modehusets bakgrund. Christian Dior startade vid ett tillfälle ett konstgalleri, där han inspirerades av stora konstnärer som Picasso och Dali för att börja uttrycka sig via sina modeskapelser.

En närmare titt på utställningen och några av konstverken kan ni få i videon här nedanför.

Utställningen Esprit Dior pågår till den 25 augusti, och är öppen varje dag, 10 – 18, med gratis inträde.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av