Ytterligare en tröstekvinna avliden

Kim Yeon-hee, en av de 50 tröstekvinnorna fortfarande i livet, avled av naturliga orsaker den 25:e juni vid 83-års ålder.

00534418701_20150626Kim, var 12 år när hennes japanska rektor skickade henne till kvinnoläger. Efter att ha jobbat i en flygplansdelsfaborik i Toyama skickades Kim till en så kallad ”comfort station” där hon spenderade sju månader som tröstekvinna till japanska soldater.

En tröstekvinna var en sexslav till japanska militären under den japanska ockupationen av stora delar av asien under andra världskriget. Tusentals koreanska, kinesiska och filipinska kvinnor, men även kvinnor från andra delar av Asien, kidnappades från sina familjer för att sättas i statliga bordeller för att tillfredställa japanska soldater. Många av dem utsattes för omfattande våldtäkter och misshandel som lämnade dem ärrade för livet och infertila.

Efter Korea återfick sin frihet valde Kim att återvända hem och leva ett liv ensam. Bara två veckor tidigare hade två andra tröstekvinnor, Kim Dal-seon, 91, och Kim Oe-han, 81 somnat in. Med Kim Yeon-hees död finns det nu enbart 49 koreanska tröstekvinnor i livet av de 238 som överlevde andra världskriget och den japanska ockupationen av Korea.

Källa: 1

 

 

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av